Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Διαρροή αποβλήτων από φορτηγό της «Ελληνικός Χρυσός»

Περιβαλλοντικό ατύχημα συνέβη χθες το απόγευμα, όταν φορτηγό εργολάβου της Eldorado Gold που μετέφερε χύδην τοξικά απόβλητα από την Ολυμπιάδα στον υπό κατασκευή χώρο απόθεσης αποβλήτων του Κοκκινόλακα ανετράπη έξω από τα Αρχαία Στάγειρα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αρμόδιος εισαγγελέας ενημερώθηκε για το γεγονός ότι τόνοι αποβλήτων χύθηκαν στο δρόμο, όπου έσπευσαν η αστυνομία και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος προκειμένου να συλλέξουν δείγματα του υλικού αλλά και να απομακρύνουν τα απόβλητα.

Το Παρατηρητήριο υπενθυμίζει ότι «μετά από σειρά παρόμοιων περιστατικών το 2013, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δεν τηρούσε τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών και της ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πταίσματος».

Όπως έγραφε τότε η «Εφ.Συν.», η εισαγγελική έρευνα δεν βρήκε κανένα σοβαρό αδίκημα για δύο περιπτώσεις διαρροής τοξικών υλικών: μία από φορτηγό που μετέφερε αρσενοπυρίτη στην περιοχή της Ρεντίνας και δεύτερη από κοντέινερ που φορτωνόταν σε πλοίο, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από αυτά είχε γίνει και τρίτο στη σειρά ατύχημα στην παλιά εθνική οδό Ρεντίνας - Θεσσαλονίκης, όταν πήραν φωτιά τα ελαστικά άλλου φορτηγού αυτοκινήτου που μετέφερε κοντέινερ της «Ελληνικός Χρυσός» με υλικό από τις εγκαταστάσεις της στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα. 

Για τα περιστατικά στην Ρεντίνα οι κάτοικοι κατά καιρούς είχαν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων, προκειμένου να σταματήσει η διέλευση των φορτηγών με επικίνδυνα υλικά μέσα από το χωριό.
----------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
----------------------------------------------