Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Ν.4521/2018: Οι προβλέψεις για ΟΤΑ και εργαζομένους

Σημαντικές διατάξεις για τους ΟΤΑ και τους εργαζομένους σ΄ αυτούς περιλαμβάνει ο δημοσιευμένος σε ΦΕΚ (38/02.03.2018 τεύχος Α’) Ν.4521/2018, «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις». 

Συγκεκριμένα,
- Απαλλαγή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από δημοτικά τέλη [Άρθρο 1]
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, από την ίδρυσή του, απαλλάσσεται από την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή άλλων νομικών προσώπων

- Προσχολική αγωγή: Υποχρεωτική φοίτηση νηπίων στα νηπιαγωγεία [Άρθρο 33]
  • Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των 5 ετών είναι υποχρεωτική σε όλη τη Χώρα.
  • Για τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των 4 ετών, γίνεται σταδιακά υποχρεωτική από το σχ. έτος 2018 – 2019 και σε κάθε περίπτωση εντός 3ετίας, σε δήμους, οι οποίοι θα οριστούν με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών.
  • Η προαναφερόμενη ΚΥΑ εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία διατυπώνεται από γνώμη 3μερους επιτροπής, που αποτελείται από τους οικείους διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προέδρους, τους οικείους δημάρχους και τους προέδρους των οικείων συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως μέλη.

- Mίσθωση κτηρίου για τη στέγαση σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας ή και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης [Άρθρο 35]
Συμπληρώνεται το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 194 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2011, Α’ 11) και επιτρέπεται η μίσθωση κτηρίου για τη στέγαση σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας ή και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τη θεσμοθετημένη χρήση της περιοχής, εφόσον μετά από δύο άγονες δημοπρασίες δεν βρέθηκε κατάλληλο κτήριο σε περιοχή, όπου επιτρέπεται η ζητούμενη χρήση.

- Παράταση προθεσμίας επέκτασης χωρικής αρμοδιότητας Δ.Ε.Υ.Α. [Άρθρο 36]
Παρατείνεται η προθεσμία επέκτασης της χωρικής αρμοδιότητας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) έως τις 31.12.2018.

- Δημοτική Αστυνομία και τοποθέτηση Προϊσταμένων [Άρθρο 37]
Περιορίζεται η τοποθέτηση υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ κλάδου Δημοτικών Αστυνομικών ως Προϊσταμένων μόνο στις οργανικές μονάδες επιπέδου Διεύθυνσης και όχι στις οργανικές μονάδες επιπέδου Τμήματος, όπως προέβλεπε η παρ. 6 του αρ. 99 του ν. 4483/2017.

- Παράταση Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» [Άρθρο 38]
Η διάρκεια του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» παρατείνεται από τη λήξη της έωςτις 30.6.2018.
------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
------------------------------