Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ερώτηση για τη μελέτη στατικής επάρκειας στα αυθαίρετα

Ερώτηση για τη διάταξη που αφορά στη σύνταξη μελέτης στατικής επάρκειας στα αυθαίρετα, κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος προς τον αρμόδιο Υπουργό. 

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής, σε διάταξη του άρθρου 99 του Ν.4495 για το δομημένο περιβάλλον, προβλέπεται ο στατικός έλεγχος (μελέτη στατικής επάρκειας) για τις κατοικίες και τα διαμερίσματα που δηλώνονται ως ιδιοκτησίες με αυθαιρεσίες, για τις οποίες οι προηγούμενοι νόμοι δεν το απαιτούσαν.

Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος τονίζει ότι η εν λόγω διάταξη τείνει να καταστεί δαπανηρή και πρακτικά ανεφάρμοστη, ενώ, όπως επισημαίνει, ήδη έχει δημιουργήσει τεράστια σύγχυση στους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις.

Παράλληλα, τονίζει ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει επιφέρει προβληματισμό μόνο στους πολίτες, αλλά και στους μηχανικούς που τους οδηγεί να αναλάβουν, στο όνομα της κοινωνικής τους ευαισθησίας και της οικονομικής κατάστασης που βιώνουν, ποινικές ευθύνες για αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών. 

Κατόπιν αυτών, ο αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν προτίθεται να τροποποιήσει την εν λόγω διάταξη, ή να φέρει κάποια ερμηνευτική εγκύκλιο στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμη και να δώσει λύση στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί.
Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Στον πρόσφατο νόμο (N.4495) για το δομημένο περιβάλλον που εισηγήθηκε η κυβέρνηση και ειδικότερα, στο μέρος του νόμου που περιέχει τις διατάξεις περί αυθαιρέτων και συγκεκριμένα, στο άρθρο 99 παρ. η, προβλέπεται ο στατικός έλεγχος (μελέτη στατικής επάρκειας) για πολλές περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών σε κατοικίες και διαμερίσματα, για τις οποίες οι προηγηθέντες νόμοι δεν το απαιτούσαν. 

Από το συνδυασμό των υφιστάμενων διατάξεων προκύπτει ότι η μελέτη στατικής επάρκειας γίνεται υποχρεωτικά και μονοσήμαντα σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ) και απαιτούνται συγκεκριμένες εργασίες και διαδικασίες, όπως: έλεγχος του συνόλου της οικοδομής (πολυκατοικίας) και όχι μόνον της δηλούμενης ιδιοκτησίας, αποξήλωση και λήψη δοκιμίων από θεμέλια και φέροντα στοιχεία της οικοδομής συνολικά, εκτίμηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου των δοκιμίων, από πιστοποιημένο εργαστήριο και φορέα (ΕΜΠ).

Όπως είναι κατανοητό, η διαδικασία αυτή είναι, όχι μόνο χρονοβόρα, αλλά έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τους πολίτες. Επιπλέον, το κόστος αυτό πιθανόν να ανάγεται σε συνιδιοκτήτες που δεν έχουν καν εμπλακεί στις διαδικασίες ρυθμίσεων ή να μην έχουν καμία αυθαιρεσία. Ιδίως σε παλαιά κτίρια το κόστος μπορεί να ανέλθει και σε χιλιάδες ευρώ. 

Επειδή η απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας για τις κατοικίες και τα διαμερίσματα που δηλώνονται ως ιδιοκτησίες με αυθαιρεσίες έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια σύγχυση στους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις,  

Επειδή, η εν λόγω διάταξη πρόκειται να επιφέρει κοινωνική αναστάτωση, αφού εμπλέκεται με ζητήματα περιουσίας στις περιπτώσεις συνιδιοκτησιών,
Επειδή η εν λόγω διάταξη οδηγεί τους μηχανικούς να αναλάβουν, στο όνομα της κοινωνικής τους ευαισθησίας και της οικονομικής κατάστασης που βιώνουν, ποινικές ευθύνες για αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών,
Και εν κατακλείδι, επειδή τείνει πρακτικά να καταστεί ανεφάρμοστη στην πράξη και να αδρανοποιηθεί ο νόμος, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πρόκειται να τροποποιήσει την εν λόγω διάταξη ή να φέρει κάποια ερμηνευτική εγκύκλιο στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να καταστεί εφαρμόσιμη και να δώσει λύση στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί; 

Πειραιάς 28 Φεβρουαρίου 2017
Ο Ερωτών Βουλευτής                                                               
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων