Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

«Δημήτριος», ένα πλοίο-φάντασμα στο Γύθειο

Θεωρείται από τα ομορφότερα αξιοθέατα του Γυθείου, στην ανατολική Μάνη. Το ακολουθούν απίστευτοι θρύλοι και όλοι γνωρίζουν το πλοίο «Δημήτριος» ως πλοίο-φάντασμα. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Η ομάδα Up Drones κατέγραψε από ψηλά αλλά κι από κοντά το φημισμένο ναυάγιο που από το Δεκέμβριο του 1981 βρίσκεται στην παραλία Σελινίτσας.

"Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για ένα πλοίο-παράνομο τσιγαράδικο."

Όμως όπως προκύπτει από στοιχεία που περιλαμβάνει στο βιβλίο του Τα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Χρήστος Ντούνη, πρόκειται για το πλοίο που αρχικά ονομαζόταν Klintholm και είχε ναυπηγηθεί το 1950. Με χωρητικότητα 965 κόρους και μήκος 67 μέτρων, το πλοίο έφτασε εσπευσμένα στο Γύθειο, στις 4 Δεκεμβρίου 1980.

Είχε αρρωστήσει ο πλοίαρχος και έπρεπε εσπευσμένα να μπει στο νοσοκομείο. Κάποια οικονομικά προβλήματα των πλοιοκτητών, μερικές μηχανικές βλάβες που παρουσιάστηκαν, και τα ασφαλιστικά μέτρα που έκαναν δανειστές υπαγόρευσαν το να παραμείνει το πλοίο στο λιμάνι του Γυθείου. Το πλήρωμα απολύθηκε και η φύλαξη του πλοίου ανατέθηκε στους Γεώργιο Δανιήλ και Βασίλη Παρηγόρη.

Τον Ιούνιο του 1981 το σκάφος εξακολουθούσε να παραμένει στην ίδια θέση αλλά ειδοποιήθηκαν από τη λιμενική αρχή οι πλοιοκτήτες ότι το σκάφος κατέστη επικίνδυνο λόγω αποκοπής των κάβων ενώ συγχρόνως είχε πάρει κλίση προς τη δεξιά πλευρά από την εισροή υδάτων στα κύτη του. Από τη Λιμενική Αρχή ζητήθηκε η μεθόρμιση του σκάφους εκτός λιμένα σε ασφαλές αγκυροβόλιο. Όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους των πλοιοκτητών μέχρι και το Νοέμβριο (9/11/1981).

"Λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών το σκάφος παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιο του και απομακρύνθηκε περίπου δύο μίλια σε στίγμα, όπου και αγκυροβόλησε προσωρινά."

Λίγο αργότερα, στις 23 Δεκέμβρη του 1981 παρασύρθηκε πάλι και προσάραξε αυτή τη φορά στην τωρινή του τοποθεσία, στη θέση Βαλτάκι του Λακωνικού κόλπου, 3 μίλια βορειοανατολικά του Γυθείου. Εκεί το σκάφος εγκαταλείφθηκε χωρίς να έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον για την τύχη του.
---------------------------------
Πηγή: pontos-news.gr
----------------------------------