Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός -Μετά την καρατόμηση Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού κινείται πλέον η κυβέρνηση μετά την αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου και την παραίτηση του συζύγου της Δημήτρη Παπαδημητρίου λόγω του σκανδαλώδους επιδόματος ενοικίου.

Η απομάκρυνση του ζεύγους Παπαδημητρίου- Αντωνοπούλου έχει προκαλέσει έντονη φημολογία ότι ο ανασχηματισμός – τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίαζε μετά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης - είναι επί θύραις με τις πληροφορίες του iefimerida.gr να αναφέρουν ότι θα ανακοινωθεί αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναχωρεί το μεσημέρι της Πέμπτης αναχωρεί για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, πιθανότατα θα ορκιστούν οι νέοι υπουργοί το πρωί της ίδιας ημέρας.

Ως προς το ερώτημα τι είδους ανασχηματισμό θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα είναι μικρού εύρους, ήτοι θα αρκεστεί σε διορθωτικές κινήσεις με συμπληρώσεις των κενών θέσεων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις κενές θέσεις: Του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, του υφυπουργού Παιδείας, η οποία δεν πληρώθηκε από την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι και του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη (ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά τη δήλωση ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στους αγρότες),

Παράλληλα ακούγεται εκ νέου ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λόγω προβλημάτων υγείας (χθες βγήκε από το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί λόγω υπερκόπωσης) δεν θα μπορέσει να συνεχίσει.

Ποιοι ερίζουν για τον θώκο Παπαδημητρίου

Για την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομίας ερίζουν αρκετοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα την αναλάβει ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Ωστόσο τον θώκο διεκδικούν και ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας ενώ άλλα σενάρια αναφέρουν ότι επιθυμεί να μετακομίσει στο Οικονομίας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Εφόσον συμβεί η καραμπόλα, την θέση του Ν. Παππά μάλλον θα αναλάβει ο νυν γ.γ. του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος.

Η Φωτίου παλεύει για την θέση της Αντωνοπούλου

Την θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου φαίνεται ότι εποφθαλμιά η αναπληρώτρια υπουργός Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου είχε εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει τις αρμοδιότητες της Ράνιας Αντωνοπούλου. Πιθανόν είναι επίσης να αναλάβει τις αρμοδιότητές της η Εφη Αχτσιόγλου.

Μπαίνουν στην κυβέρνηση Σβίγκου-Ρήγας;

Ορισμένοι θέλουν να ανακατευτεί κι άλλο η τράπουλα στο κυβερνητικό σχήμα. Προς τούτο κάνουν εισηγήσεις για «ανοίγματα» τόσο στο κόμμα όσο και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ετσι, προτείνοντα πρόσωπα από την Κουμουνδούρου, όπως η Ράνια Σβίγκου, ο Πάνος Ρήγας και ο Κώστας Ζαχαριάδης αλλά και ευρύτερα σε πρόσωπα όπως η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ποιοι κόβονται

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αρχίσει με τους στενούς του συνεργάτες να αναζητά τα πρόσωπα που θα καλύψουν τα κενά των υπουργών που θα αποφασίσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός κυβέρνησης θα μείνουν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Προβληματισμός υπάρχει και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν βρεθεί εκτός κυβέρνησης, αναμένεται να εγκαταλείψει το υπουργείο Ναυτιλίας. Για την θέση του ακούγεται ο νυν υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός. Δεδομένη δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε η παραμονή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Βαγγέλη Αποστόλου.

Κρίσιμες επιλογές, που θα δείξουν προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί ο κ. Τσίπρας, είναι αυτές στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Συνεπώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν θα υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις των κ.κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλου, με δεδομένο ότι κατά την τελευταία υπόθεση με τη Νovartis, που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» στην πολιτική αντιπαράθεση, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν πιο συγκρατημένη στάση.

Οι «αμετακίνητοι»

Όλα δείχνουν ότι ακλόνητο παραμένει το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς η διαπραγμάτευση για το χρέος και οι όροι της εξόδου από το Μνημόνιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση.

Αμετακίνητοι θα πρέπει να θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το Σκοπιανό σε διαπραγμάτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ποιοι αναβαθμίζονται

Πιθανότητες για αναβάθμιση συγκεντρώνουν πρόσωπα της νεότερης γενιάς όπως οι κ. Χαρίτσης και Λιάκος.

Για την πλήρωση του κενού του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ακουστεί το όνομα του νυν αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί άλλο «μάτι» του ΣΥΡΙΖΑ στο Πεντάγωνο για συγκατοίκηση με τον Πάνο Καμμένο.

Τι θα γίνει με τις «ορφανές» θέσεις

Όσο για τις θέσεις που έχουν «χηρέψει», ήτοι αυτές της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, του υφυπουργού Παιδείας (μετά την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι) και του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη (ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά τη δήλωση ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στους αγρότες), τα καθήκοντά τους εκτελούν ήδη οι επικεφαλής των υπουργείων. Και ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξουν εντέλει νέοι αναπληρωτές ή υπουργοί.
--------------------------
Πηγή: iefimerida.gr
--------------------------