Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Μπλόκο από τον ΕΟΠΥΥ στην αποζημίωση ακτινοθεραπειών σε ασθενείς με καρκίνο

Μια ακόμη "μάχη”, όχι μόνο με το χρόνο, αλλά και τη γραφειοκρατεία καλούνται να δώσουν οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες. Σύμφωνα με νέα οδηγία του ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να έχουν λάβει έγκριση από το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) για "στερεοτακτική ακτινοχειρουργική/ακτινοθεραπεία" και μετά να πραγματοποιήσουν τη θεραπεία τους, διαφορετικά δεν θα τους αποδίδεται η δαπάνη από τον Οργανισμό.

Στο σχετικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται πως "ο όγκος των αιτημάτων ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την έγκριση που κατέβαλαν ως ιδιώτες για τη διενέργεια Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής/Ακτινοθεραπείας (X-knife ή γ-knife, cyber knife) προγενέστερα της έκδοσης της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ έχει παρατηρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος"
"Οι ασφαλισμένοι λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας τους εκτελούν την ανωτέρω ιατρική πράξη προγενέστερα της απόφασης του ΚΕΣΥ και εν συνεχεία προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς και τη θετική απόφαση του ΚΕΣΥ στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τους αποδοθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην εν λόγω ιατρική πράξη” σημειώνεται. 

Στην οδηγία διευκρινίζεται πως ο ΕΟΠΥΥ, δεν θα εισάγει πλέον τις συγκεκριμένες περιπτώσεις στο Δ.Σ., προκειμένου να αποδίδεται εκ των υστέρων η δαπάνη στον ασφαλισμένο. Και αυτό παρά το γεγονός το ΚΕΣΥ συνεδριάζει κάθε δύο μήνες περίπου προκειμένου να χορηγηθούν οι σχετικές άδειες.

Πάντως σε διευκρινιστική του ανακοίνωση πριν από λίγο, ο Οργανισμός σημειώνει πως σε εξαιρετικές και ιδιαίτερα επείγουσες περιπτώσεις, ο ΕΟΠΥΥ κατ' εξαίρεση αποδίδει τη σχετική δαπάνη στον ασφαλισμένο.
------------------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Β. Κουρλιμπίνη
------------------------------------------------------