Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Σε διαιτησία παραπέμπει το Δημόσιο τη Fraport

Σε προσφυγή στη διαιτησία κατά της απόφασης της αρμόδιας πρωτοβάθμιας επιτροπής, που επιδίκασε στη Fraport Greece αποζημίωση 27,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για τις φθορές με τις οποίες παρέλαβε τα αεροδρόμια, προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που η παραχωρησιούχος των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανακοίνωσε πως η επιβατική κίνηση το 2017 αυξήθηκε στα 27,58 εκατ. επιβάτες, κατά 10,3% δηλαδή από το 2016.


Η Fraport Greece έχει εκκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι τη διαδικασία της Επιτροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών που προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης προκειμένου να διαπιστωθεί και συμφωνηθεί το ύψος τυχόν υποαξιών που σημειώθηκαν περίπου κατά τα 2,5 χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών και της παραλαβής των αεροδρομίων. Η τριμελής επιτροπή, που απαρτίζεται από ένα μέλος εμπιστοσύνης του κάθε αντισυμβαλλόμενου και ένα κοινής αποδοχής, επιδίκασε στη Fraport ποσό 27,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για φθορές που έκρινε πως υπήρξαν. Η παραχωρησιούχος είχε εκτιμήσει τα κόστη αυτά στα 60 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ).

Τώρα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να εξασκήσει το επίσης προβλεπόμενο από τη σύμβαση παραχώρησης δικαίωμά του για την κατάθεση αιτήσεως υπαγωγής της υπόθεσης σε διαιτησία (Request for Arbination) στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) κατά της Fraport Greece.

Πηγές σε γνώση των σχετικών εξελίξεων σχολιάζουν πως το Δημόσιο επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Από την εταιρεία σχολιάζεται πως και οι δύο πλευρές έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν πλήρως όλα τα συμφωνηθέντα της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα του Δημοσίου να προσφύγει στη διαιτησία. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να καταλήξει η διαιτησία παραμένει άγνωστος, αλλά εκτιμάται με σχετική ασφάλεια πως μπορεί να υπερβεί το τρέχον έτος.

Η Fraport Greece παρέλαβε τα αεροδρόμια στις αρχές Απριλίου του 2017. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017, η επιβατική κίνηση των 14 αεροδρομίων ανήλθε σε 27,58 εκατ. επιβάτες, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους κατά 10,3% (+ 2,57 εκατ.) λόγω της απότομης αύξησης των διεθνών πτήσεων 12,9%. Η εσωτερική αγορά παρουσίασε αύξηση 3,3%.
------------------------------------
Πηγή: kathimerini.gr
------------------------------------