Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Άσχημα "μαντάτα" για τις ιδιωτικές κλινικές

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για τις ιδιωτικές κλινικές η έγκριση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2018. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), οι δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνονται κατά 20%, ενώ ίδιο περίπου ποσοστό προβλέπεται και για τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών του Οργανισμού (αιμοκάθαρση, ψυχιατρικές κλινικές κ.ά).

Όπως αναφέρει η ΠΕΙΚ με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, θα υπάρξει επίσης 20% περικοπή των δαπανών και για το 2019. "Με αυτόν τον τρόπο και με τα ληστρικά clawback και rebate και τις ανεκδιήγητες περικοπές κατά τους ελέγχους, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για παροχές Υγείας εκμηδενίζονται” σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση στην ανακοίνωσή της.

Στην έγκριση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που έχει ανέβει στη Διαύγεια σημειώνεται πως από τα 265 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι το κονδύλι για τις ιδιωτικές κλινικές (μετά από την 8η τροποποίηση), τη φετινή χρονιά το όριο δαπανών διαμορφώνεται στα 221 εκατ. Ο Προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι "κλειστός”, το οποίο σημαίνει πως αν οι υποβολές των κλινικών είναι μεγαλύτερες, τη διαφορά θα πρέπει να καλύψουν οι επιχειρήσεις υπό τη μορφή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back).

Στελέχη από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών εξηγούν πως για ακόμη μια χρονιά τα διαθέσιμα κονδύλια, όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά συνολικά για τη δημόσια περίθαλψη, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες υπερβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια παρακρατούνται από τις πληρωμές των παρόχων, εξαντλώντας έτσι τη ρευστότητα στην αγορά. 

Οι κλινικές εντούτοις θα δεχθούν ένα ακόμη "χτύπημα” στη ρευστότητά τους. Όπως έχει αποφασιστεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μετά από συνεννόηση με τους Θεσμούς, για τα έτη 2014-2015 θα υπάρξει συμψηφισμός μεταξύ των χρεών του Οργανισμού και των επιστροφών από τις κλινικές.

Ο συμψηφισμός θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις ίσες με το 15% της μηνιαίας προς είσπραξης απαίτησης των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ μετά τον έλεγχο. Ταυτόχρονα το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα παρακρατηθεί σε δόσεις το claw back του πρώτου εξαμήνου του 2017. Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, η παρακράτηση που θα γίνεται από τις πληρωμές θα ξεπερνά μεσοσταθμικά το 30%.

Τα "ασφυκτικά” περιθώρια στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ θα έχουν και συνέχεια, αφού το μέτρο της αναγκαστικής επιστροφής από τις επιχειρήσεις και ιδιώτες παρόχους της Υγείας της διαφοράς που προκύπτει σε σχέση με τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, θα ισχύει μέχρι το 2021, όπως ορίζεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
------------------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Βασιλική Κουρλιμπίνη
------------------------------------------------------