Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά με Πειραιά και Κρήτη

Σε άμεση κάλυψη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Πειραιά και της Κρήτης με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα από αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας με απευθείας ανάθεση της γραμμής στη ναυτική εταιρεία «ΑΒΛΕΜΟΝ» με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΙΟΝΙΣ».

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα συνδέονταν ακτοπλοϊκώς έως τώρα από τη Νεάπολη με τον πλοίο «Πορφυρούσα» που αποχώρησε την Τετάρτη στις 10/01/2018 για επισκευαστικές εργασίες στο πλαίσιο της ετήσιας επιθεώρησής του, ενώ η σύμβαση με το πλοίο "ΙΟΝΙΣ" που ήταν για τρεις μήνες και συνέδεε τα δύο νησιά από τον Πειραιά κάθε Τρίτη και Παρασκευή, έληξε την Πέμπτη στις 25/01/2018.

Μετά από διαβουλεύσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας και πιέσεις, η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «ΙΟΝΙΣ» δέχθηκε τελικά να καλύψει από 26/01/2018 έως 30/01/2018 με ελεύθερη δρομολόγηση και χωρίς επιδότηση μία φορά την ημέρα τη σύνδεση της Νεάπολης αλλά μόνο με τα Κύθηρα.

Το πλοίο λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους δεν μπορούσε να προσεγγίσει και τα Αντικύθηρα με αποτέλεσμα οι 22 κάτοικοι του νησιού να μείνουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση για τέσσερις ημέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αίτημα του Δήμου Κυθήρων, ελικόπτερο του Λιμενικού μετέφερε την Παρασκευή 26/01 προμήθειες στο νησί έως ότου αποκατασταθεί η σύνδεση.

Το θέμα είχε θίξει με επιστολή του προς το υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Το υπουργείο Ναυτιλίας, παρά τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την εξεύρεση των πιστώσεων, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της γραμμής από αύριο στην εταιρεία του πλοίου «ΙΟΝΙΣ» με τα ίδια δρομολόγια και ποσά επιδότησης που είχαν δοθεί και στην προηγούμενη σύμβαση που είχε υπογράψει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Επίσης ο νέος διεθνής τακτικός διαγωνισμός για την κάλυψη της γραμμής από Πειραιά για Κύθηρα, Αντικύθηρα, Κίσσαμο, Γύθειο μέχρι 31/10/2018 έχει οριστεί για τις 7 Μαρτίου.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να επανέλθει στα δρομολόγιά του και το «Πορφυρούσα» που καλύπτει τα δύο νησιά από τη Νεάπολη Βοιών.
---------------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
---------------------------------