Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Κονδύλια για την πιστοποίηση προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από το ΕΣΠΑ

Την «κινητήριο δύναμη» - δηλαδή, τα κονδύλια - για το εναρκτήριο λάκτισμα του τιτάνιου έργου της πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας προσέφερε το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την αξιοπιστία των πτυχίων στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή πάντως, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επί της ουσίας λέει στα τμήματα του ΤΕΙ Αθηνών, ότι θα εάν δεν δεχθούν τη νέα θέση στο υπό ίδρυση Παν. Δυτικής Αττικής θα οδηγηθούν σε σταδιακή υποβάθμιση με δική τους απόφαση. Για το θέμα έχει οριστεί νέα συνάντηση για σήμερα.

Ειδικότερα, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώθηκε χθες ότι ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γιώργος Ιωαννίδης υπέγραψε το έργο της πιστοποίησης των ΑΕΙ, με συνολική δαπάνη 3.515.863 ευρώ έως το τέλος του 2020. Το έργο έχει στόχο την πιστοποίηση ποιότητας 450 προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και την πιστοποίηση των Εσωτερικών Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) των 36 ΑΕΙ. Ουσιαστικά, όπως παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής 3/12 μεταξύ των κύριων στόχων του έργου είναι τα προγράμματα σπουδών να επικαιροποιηθούν με βάση τις επιστημονικές εξελίξεις αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς εργασίας. Μάλιστα, ήδη οι εργοδότες στην Ευρώπη θεωρούν τη πιστοποίηση του πτυχίου σημαντικό εφόδιο στο βιογραφικό ενός υποψηφίου.

Οι πιστοποιήσεις για γίνουν από πανεπιστημιακούς του εξωτερικού, ενώ στο κονδύλια του ΕΣΠΑ περιλαμβάνεται η επιμόρφωση και μεταφορά τεχνογνωσίας των μελών και στελεχών της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) στα σχετικά αντικείμενα, και την πιστοποίηση της ΑΔΙΠ από την ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) και ENQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education). Το θέμα των πιστοποιήσεων θα τεθεί και στη Σύνοδο Πρυτάνεων που ξεκινά στην Αθήνα αύριο, όπως και η διαφαινόμενη μείωση της χρηματοδότησης  του προϋπολογισμού των ΑΕΙ το 2018.

Σήμερα, πάντως, ο κ. Γαβρόγλου θα συζητήσει εκ νέου το θέμα των Τμημάτων του ΤΕΙ Αθηνών που διαμαρτύρονται για τη θέση τους στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει πρόθεση για μετατροπή των σημερινών προγραμμάτων σπουδών σε διετή προγράμματα σπουδών. Βεβαίως, τα Τμήματα που θα παραμείνουν αυτόνομα (ως τμήματα ΤΕΙ) αναμένεται να οδηγηθούν σε σταδιακή υποβάθμιση, με δική τους απόφαση, καθώς θα χάσουν την προνομιακή θέση στην οποία θα βρεθούν όσα συγχωνευθούν στο πλαίσιο του νέου πανεπιστημίου.
---------------------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Απόστολος Λακασάς 
---------------------------------------------------------------