Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Φάρμακα με το σταγονόμετρο

Στο μαρτύριο της σταγόνας υποβάλλουν τους ασθενείς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχοντας γνώμονα μόνο το κέρδος! Με την αγωνία ζουν καρδιοπαθείς και διαβητικοί στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης λόγω των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι και παραδέχονται οι φαρμακοποιοί.

«Υπάρχουν φάρμακα που είναι μόνιμα σε έλλειψη. Εδώ και 3,5 χρόνια είτε δεν τα έχω βρει ποτέ είτε κατάφερα να τα βρω πολύ δύσκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Forsteo και Prolia για την οστεοπόρωση, είτε το αντιπηκτικό Xarelto των 15 και 20 mg. Μάλιστα για το τελευταίο η φαρμακευτική εταιρεία ζητά να κάνω παραγγελία ύψους 300 ευρώ, για να μπορέσει να μου το προμηθεύσει», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Οικονομοπούλου, που διατηρεί φαρμακείο στην Καλαμαριά.

Οπως εξηγεί, σε έλλειψη είναι και φάρμακα για την ακράτεια, τη χοληστερίνη, τη στυτική δυσλειτουργία, ινσουλίνες, αλλά και εμβόλια για την ιλαρά.

 

Για το κέρδος

Μάχη με τις ελλείψεις φαρμάκων δίνει καθημερινά και η φαρμακοποιός Νικολίνα Μπιτζελή, στη Νεάπολη. «Εχω σοβαρό πρόβλημα με τα φάρμακα Prolia για οστεοπόρωση, Keppra των 500 mg για επιληψία και Betmiga των 50 mg για ακράτεια. Αυτό το τελευταίο δεν έχει και αντίγραφο».
Σύμφωνα με την κ. Μπιτζελή, «η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς φάρμακα που οι φαρμακοποιοί τα θεωρούσαν δεδομένα δεν τα βρίσκουν. Φταίει η χαμηλή τιμή των φαρμάκων στη χώρα μας.

Οσο πέφτει η τιμή τους, δεν υπάρχει όφελος για την εταιρεία, οπότε δεν τα διαθέτει στην ελληνική αγορά αλλά στο εξωτερικό, όπου τα πουλά ακριβότερα. Οι εταιρείες κοιτάζουν την τσέπη τους κι όχι το όφελος του ασθενούς. Επίσης η φαρμακαποθήκη θέλει να βγάλει κέρδος. Από τον φαρμακοποιό θα κερδίσει ένα 7%, ενώ, αν κάνει εξαγωγή φαρμάκων, 100%. Συνεπώς τα εξάγει».
Δραματική χαρακτηρίζει την έλλειψη φαρμάκων ο Παύλος Φωτιάδης που διατηρεί φαρμακείο στην Περαία. Οπως αναφέρει, έχει μεγαλώσει η λίστα των φαρμάκων που λείπουν, αλλά τα βρίσκεις, ενώ υπάρχουν και δύο-τρία φάρμακα που είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν.

«Υπήρχε μήνας που είχα μόνο ένα κουτί Betmiga. Το άνοιξα και μοίραζα ανά 10 χάπια σε τρεις ασθενείς για να μην τους αφήσω ακάλυπτους μέχρι να βρω κι άλλο κουτί. Μάλιστα το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι καν δηλωμένο στον ΕΟΦ ότι είναι σε έλλειψη», λέει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειονότητα των φαρμακευτικών εταιρειών στέλνει φάρμακα απευθείας στον φαρμακοποιό που τα παραγγέλνει, διότι θέλει να αποφύγει τον μεσολαβητή χονδρέμπορο-φαρμακέμπορο, ενώ μόνο μία με δύο εταιρείες έχουν πλαφόν.

Η απευθείας εξυπηρέτηση των φαρμακείων δεν είναι κακή πρακτική, απλώς, από τη στιγμή που θα σταλεί η παραγγελία, απαιτούνται τρεις μέρες για να εκτελεστεί, οπότε στο διάστημα αυτό το φάρμακο παραμένει σε έλλειψη.

Αντίθετα η φαρμακαποθήκη, εάν το έχει, μπορεί να το προμηθεύσει άμεσα.

Στις αποθήκες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης υποστηρίζει ότι για τις ελλείψεις φαρμάκων ευθύνονται οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές.

«Η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και, μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πάνω από έναν χρόνο, γεγονός που δεν θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποθηκεύουν τα φάρμακα, αφού αυτά θα κινδυνεύουν να λήξουν και δεν θα μπορούν να τα εξαγάγουν», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.
-----------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Νίκος Φωτόπουλος 
------------------------------------------------------------------------------