Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Πως ένα... αθώο κουκούτσι μπορεί να βάλει την επιχείρησή σας σε μπελάδες

Μπορεί ένα... αθώο κουκούτσι να βάλει την επιχείρησή σας σε μπελάδες; Αν πιστεύετε πως όχι, λάβετε υπόψη το πραγματικό παράδειγμα που ακολουθεί:

Έλληνας επιχειρηματίας εξάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση συσκευασμένες ελιές χωρίς κουκούτσι. Μεταξύ των χωρών που εξάγονται οι ελληνικές ελιές είναι και η Αυστρία. Ο Αυστριακός έμπορος που εισάγει το προϊόν το μεταπωλεί σε φούρνους που παρασκευάζουν ελιόψωμα. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρι που ένας πελάτης εμφανίζεται σε φούρνο, κάνει παράπονα και στη συνέχεια κινεί διαδικασίες αποζημίωσης, γιατί έσπασε το δόντι του από κουκούτσι που βρέθηκε μέσα στο ελιόψωμο. 

Αποτέλεσμα είναι η υπόθεση να... γυρίσει πίσω στην Ελλάδα και στην ασφαλιστική εταιρεία που είχε ασφαλίσει τον Έλληνα επιχειρηματία για Αστική Ευθύνη. Η ασφαλιστική κάλυψε το κόστος και ο επιχειρηματίας συνέχισε χωρίς προβλήματα τη δραστηριότητά του.

Είναι μόνο ένα παράδειγμα από τους αμέτρητους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την τοποθεσία ή το αντικείμενο της δραστηριότητας. Το σύνολο των κινδύνων που απειλούν την λειτουργία κάθε επιχείρησης καλούνται να καλύψουν τα εξειδικευμένα ασφαλιστικά προγράμματα που διατίθενται στην αγορά.

Από την ασφάλιση της αστικής ευθύνης προϊόντος και υπηρεσίας μέχρι την ασφάλιση εισερχόμενων και εξερχόμενων εμπορευμάτων, «μικροί» και «μεγάλοι» επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να αποζημιωθούν στην περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Είτε διαθέτετε απλώς ένα γραφείο, είτε «τρέχετε» μία εμπορική επιχείρηση, μία βιοτεχνία, ένα ξενοδοχείο ή ακόμη και μία βιομηχανία, τα πεδία που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ασφάλισης για το μέλλον της επαγγελματικής σας δραστηριότητας είναι πολλά. Φυσικές καταστροφές (σεισμός, πλημμύρες), ζημιές κτιρίου, αστοχία υλικού, χρηματικές απώλειες και βέβαια η αστική ευθύνη που προκύπτει από ανθρώπινα λάθη είναι μόνο μερικοί από τους συνηθισμένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι σε ένα βασικό ασφαλιστήριο είναι η σωστή ασφάλιση. Σε περίπτωση που ασφαλιστούν μικρότερες αξίες (υπασφάλιση) η αποζημίωση θα είναι αναλογική, ενώ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ασφαλισμένα κεφάλαια είναι υπερβάλλοντα του κανονικού, η αποζημίωση θα περιοριστεί στο πραγματικό. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνεται αναπροσαρμογή των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων ώστε αυτά να προσεγγίζουν τις πραγματικές αξίες αντικατάστασης. Σε κάποιες δε περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη και η παρουσία Πραγματογνώμονα ή Εκτιμητή αξιών.

Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο επιχειρήσεων, λοιπόν, μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και να τη βοηθήσει να επαναλειτουργήσει σε περίπτωση μερικής ή ολικής καταστροφής. Με σχετικά χαμηλό κόστος, μπορείτε να εξασφαλίσετε τον κόπο μιας ζωής και να νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά για το μέλλον σας.

Κάθε επιχειρηματικός τομέας έχει τα δικά του παραδείγματα για το πως η σωστή ασφάλιση μπορεί να προστατεύσει από τον κίνδυνο απρόβλεπτων γεγονότων. Δεν είναι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που απειλούνται από πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα ή κλοπή. Πολύ σημαντική είναι επίσης η ασφάλιση των εμπορευμάτων και η ασφάλιση αστικής ευθύνης. Για παράδειγμα, ένας λογιστής μπορεί να κάνει λάθος σε μία φορολογική δήλωση και να βρεθεί αντιμέτωπος με ανεπιθύμητες συνέπειες. Επίσης, ένας εισαγωγέας ενδέχεται να παραλάβει τα προϊόντα που έχει παραγγείλει και να έχουν υποστεί ζημιές κατά τη μεταφορά τους.

Η δραστηριότητα κάθε επιχείρησης διαφοροποιεί τους κινδύνους στοιυς οποίους εκτίθεται. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές προδιαγραφές σε κτίρια και περιεχόμενο, σε εξοπλισμό και εμπορεύματα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο αν είστε επιχειρηματίας καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ασφαλιστή και να ενημερωθείτε για όλες τις διαθέσιμες επιλογές ασφάλισης.

Ενδεικτικά, ένα κατάστημα ρούχων 80τ.μ. μπορεί να ασφαλιστεί με 6-12 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τις καλύψεις που επιθυμεί ο επιχειρηματίας για το κτίριο και την επιχείρησή του και με την απαλλαγή στα 1.000 ευρώ. Λίγο μικρότερα είναι τα μηνιαία ασφάλιστρα για ένα ιατρείο ιδίου μεγέθους και λίγο υψηλότερα είναι τα ασφάλιστρα για μία επιχείρηση εστίασης.

Το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί να έχετε επενδύσει κεφάλαια, γνώσεις, χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσετε την επιχείρησή σας, αλλά παραβλέποντας μία άλλη μικρή επένδυση, την ασφάλεια, δεν αποκλείεται όλα αυτά να τα χάσετε ανεπιστρεπτί μέσα σε λίγο χρόνο.
------------------------------------
Πηγή: liberal.gr
------------------------------------