Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Ετοιμάζεται ο δεύτερος κύκλος κινητικότητας στο Δημόσιο

Να αποστείλουν άμεσα τα αιτήματα για την κάλυψη των κενών θέσεων, καλεί τα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα και τους ΟΤΑ το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με εγκύκλιό του. Πρόκειται για διαδικασία η οποία συνιστά προετοιμασία για το δεύτερο κύκλο κινητικότητας, όπως είχε ενημερώσει πρώτο και αποκλειστικά το epoli.gr. 

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται δικλείδες ασφαλείας για τη μετάταξη προσωπικού από τους δήμους, αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να μην υπάρξει αποψίλωση των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των ΟΤΑ καλούνται άμεσα να αποστείλουν τα αιτήματά τους για την κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη και προσωρινή κάλυψη θέσεων με απόσπαση. Η αποστολή των αιτημάτων πρέπει να γίνει στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φορέων στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας είναι η έκδοση Οργανισμών κατόπιν αξιολόγησης των δομών τους, όπου απαιτείται, και η αντίστοιχη κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, καθώς και η καταχώριση αυτών των στοιχείων μαζί με την κατανομή θέσεων ανά οργανική μονάδα εκ μέρους των φορέων στο ψηφιακό οργανόγραμμα.
Τα αιτήματα για μετάταξη συνοδεύονται απαραίτητα από έκθεση αναφορικά με το υπηρετούν προσωπικό, τις εκτιμώμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και τις τυχόν τρέχουσες διαδικασίες προσλήψεων ή μετατάξεων.

Ειδικότερα, τα αιτήματα για απόσπαση, για την οποία δεν απαιτείται η ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, οφείλουν απαραίτητα να είναι αιτιολογημένα, όσον αφορά το σοβαρό και επείγοντα χαρακτήρα των υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και την αναγκαιότητα προσωρινής κάλυψης της θέσης.

Να σημειωθεί ότι, θέσεις για τις οποίες εκδόθηκε προκήρυξη πλήρωσής τους με διορισμό δεν καλύπτονται με μετάταξη. Επίσης, θέσεις ή ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν με μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων για τους οποίους έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετάταξης ή απόσπασης με τις ισχύουσες έως την έναρξη του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας διατάξεις, καθώς και στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας δεν δύνανται να συμπεριληφθούν ως αιτήματα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρούσα εγκύκλιο.

Kινητικότητα στους δήμους
Προκειμένου να μην αποψιλωθούν οι υπηρεσίες των δήμων από το πρόγραμμα κινητικότητας, η εγκύκλιος αναφέρει ότι, για την διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στο φορέα προέλευσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τη διαδικασία επιλογής, δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου 2017, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) ή εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) στους ΟΤΑ α΄ βαθμού που έχουν πληθυσμό μικρότερο από ενενήντα χιλιάδες (90.000) κατοίκους.

Για να συμμετάσχει κάποιος δημοτικός υπάλληλος στο πρόγραμμα κινητικότητας, πρέπει αυτός να μην είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον οικείο κλάδο, εκτός αν στο οργανόγραμμα του φορέα προβλέπεται μόνο μία θέση του εν λόγω κλάδου.
Ειδικά για τη μετάταξη υπαλλήλου από ΟΤΑ α΄ βαθμού απαιτείται επιπλέον η γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου.

Η εγκύκλιος
--------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
--------------------------------