Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

SOS Για την χερσόνησο του Μαλέα.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, φιλοξενούμενη στο ξενοδοχείο ΛΙΜΙΡΑ ΜΑΡΕ η προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα των πυλώνων και της διασύνδεσης Πελοποννήσου Κρήτης, την οποία συνδιοργάνωναν η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος "ΑΡΤΕΜΙΣ", η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας, "Τουλίπα Γουλιμή", Ένωση Βατικιωτών Επιστημόνων, Ομάδα Βατικιωτών Πολιτών και Ομογενών "Αφροδισιάς", Ελληνικό Παράρτημα της ARCH International, Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Βατίκων "Ο Ξένιος Ζευς".

Παρά το έλλειμα ενημέρωσης λόγω πίεσης χρόνου η αίθουσα του ξενοδοχείο γέμισε από πολίτες, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον των δημοτών για το θέμα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές κ, Αραχωβίτης και Δαβάκης, ενώ επιστολή συμπαράστασης απέστειλε η πρώην βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου.

Επίσης παραβρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Γόντικας και Χρυσαδάκος, το στέλεχος του ΚΚΕ και συμπατριώτης μας κ. Λιωνής, ο Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής και ο Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ συμπατριώτης μας κ. Καπάκος.

Από πλευράς συνδιοργανωτών η Καλλιόπη Λιβανού ενημέρωσε για τις ενέργειες που μέχρι τώρα έχουν γίνει, ο Γιάννης Ψαρράκης παρουσίασε εργασία του χωροτάκτη - πολεοδόμου κ. Σπύρου Πετρολέκα ο οποίος λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, σχετικά με τον προγραμματισμό του έργου και τις επιπτώσεις του. Επίσης οι κ. Δερμάτης και Τριπόντικας ενημέρωσαν για διάφορες παραμέτρους του επιχειρούμενου σχεδιασμού.




Από τα όσα ανέπτυξαν οι εισηγητές κατέρρευσε πλήρως η επιχειρηματολογία του ΑΔΜΗΕ και διεφάνη πως τελικά για τον ΑΔΜΗΕ το κυρίως ζητούμενο δεν είναι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κρήτης, αλλά η ανάπτυξη μεγάλου όγκου αιολικών και φωτοβολταϊκών σε νότιο Πάρνωνα και Κρήτη.

Προοπτική που η υλοποίηση της ξυπνά τον εφιάλτη του εργοστασίου στα Ασπρούδια.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κρήτης θα μπορούσε να γίνει μέσω υποβρυχίου καλωδίου μέχρι βορείως της Μονεμβασίας και στη συνέχεια εξ΄ολοκλήρου με υπογειοποιημένο καλώδιο μήκους 11 χιλιομέτρων μέχρι τον υποσταθμό της Μεταμόρφωσης.
Βέλτιστη λύση που ήταν και ο προηγούμενος σχεδιασμός των μελετών του ΑΔΜΗΕ, αλλά επειδή δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των αιολικών εγκαταλείφθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πρίν την εκδήλωση ο ΑΔΜΗΕ σε μια προσπάθεια ελιγμού, διασκέδασης των εις βάρος του εντυπώσεων και διάσπασης της ομοψυχίας και ενότητας της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Μονεμβασίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μεγάλωνε το υπόγειο τμήμα του δικτύου κατά 3,5 περίπου χιλιόμετρα, βελτιώνοντας τάχα τους όρους υλοποίησης του έργου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ως αντιδράσεις μιας μικρής μειοψηφίας.





Από τα όσα ανέπτυξαν οι ομιλητές αλλά και όπως τοποθετήθηκαν όλοι οι βουλευτές, αιρετοί, λοιποί παράγοντες και παραβρισκόμενοι έχει γίνει πλήρως κατανοητό πως οι σκοποί του έργου δεν είναι η ενεργειακή εξυπηρέτηση της Κρήτης ( που μπορεί να γίνει με παράκαμψη του Μαλέα) αλλά η εξυπηρέτηση των αιολικών και λοιπών ενεργειακών συμφερόντων.

Αφομοιώθηκε από όλη την τοπική κοινωνία πως υπάρχει ναι στην ενεργειακή εξυπηρέτηση της Κρήτης χωρίς όμως να σουβλιστεί ο Πάρνωνας ακόμη και με εξ΄ολοκλήρου υπογειοποιημένο καλώδιο καθώς αυτό δεν θα απέτρεπε την αθρόα ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών, τα οποία με τη σειρά τους θα φέρουν και το θερμικό εργοστάσιο στα Ασπρούδια, αλλάζοντας έτσι τα χαρακτηριστικά του τόπου, μετατρέποντας τον σε βιομηχανικό, υποβαθμίζοντας τον, πλήττοντας τον τομέα του τουρισμού, πλήττοντας την οικονομία του.

Διατρανώθηκε ομόψυχα από παράγοντες και δημότες η θέληση να υπερασπιστούν τον τόπο με κάθε τρόπο, νομικό ή πολιτικό και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προσφυγές στο ΣτΕ και τους ευρωπαϊκούς φορείς.

Είναι πρός τιμή του του κυβερνητικού βουλευτή πως αφουγκράζεται τις αγωνίες των δημοτών, συμπαρατασσόμενος με το δίκαιο αγώνα τους, αποστασιοποιούμενος απός τις άστοχες επιλογές της ηγεσίας του ΑΔΜΗΕ και της προσβλητικής τους συμπεριφοράς.

Είναι προφανές πως εκεί ψηλά στον ΑΔΜΗΕ και το υπουργείο, δεν έχουν αντιληφθεί αρκετά πράγματα και τι η στάση τους προδικάζει.
--------------------------------------------
Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή
--------------------------------------------