Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΠΕ ΝΗΣΩΝ

ΑΠΟ                                                                                                   24-11-2017     
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ Π.Ε. ΝΗΣΩΝ

Η Περιφέρεια Αττικής και η Π.Ε. Νήσων έχει βάλει σε υψηλή προτεραιότητα την αντιπλημμυρική θωράκιση με στοχευμένα έργα, παρεμβάσεις και σωστό προγραμματισμό για όλα τα νησιά μας και την Τροιζηνία, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ. περίπου. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν στον Πόρο, τις Σπέτσες, την Ύδρα, την Αίγινα και την Σαλαμίνα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, ήταν μεγάλα.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος όπως η ανακατασκευή της Γέφυρας στην Βλυχάδα της Αίγινας, η οποία δόθηκε στην κυκλοφορία τον Οκτώβρη του 2017, στην Παλαιόπολη των Κυθήρων, στην Ψήφτα της Τροιζηνίας, στη Σαλαμίνα και στη Γέφυρα του συνοικισμού στο νησί του Πόρου. Σε εξέλιξη βρίσκεται εργολαβία καθαρισμού ρεμάτων και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων της Π.Ε. Νήσων, ύψους 1 εκ. ευρώ. Εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες αυτές απέδωσαν και δεν παρατηρήθηκαν φέτος τα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων ετών παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Κατά το παρελθόν έχουν γίνει «εγκληματικές» παρεμβάσεις σε γέφυρες μειώνοντας την ωφέλιμη διατομή τους για να διευκολυνθεί η διέλευση των Δικτύων Κοινής Ωφέλειας και όχι μόνο. 


Τραγικά παραδείγματα αποτελούν :

1.    Η Γέφυρα στο Νεκροταφείο του Πόρου, συνέπεια της οποίας προκλήθηκαν οι καταστροφικές πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2014. Η Γέφυρα αυτή ανακατασκευάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία, με διατομή τουλάχιστον διπλασιασμένη.
2.     Η Γέφυρα της Σκοτεινής στην Αίγινα, οι εργασίες της οποίας αναμένονται να ξεκινήσουν εντός ολίγου εφόσον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εγκρίνει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση του τεχνικού. Το έργο αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της διατομής της Γέφυρας.

Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής θα συνεχιστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα σε 3 Γέφυρες στο νησί του Πόρου και στην απέναντι Πελοποννησιακή ακτή, ενώ θα εμπλουτιστούν με έργα αντιστήριξης των πρανών των ρεμάτων αλλά και αντιστήριξης της οδοποιίας.