Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ερώτηση για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών

Ερώτηση για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Κατσαφάδος. 

Ο Βουλευτής για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος από τη χρήση πλαστικών, επικαλείται ευρωπαϊκή έρευνα του μη κυβερνητικού οργανισμού  Seas At Risk που πραγματοποιήθηκε με κοινοτική χρηματοδότηση, αλλά και στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace , σύμφωνα με τα οποία χρησιμοποιούνται ετησίως περισσότερα από 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, δηλαδή περίπου ένα εκατ. την ημέρα, ενώ τουλάχιστον 666 εκατ. πλαστικά μπουκάλια νερού «καταναλώνονται» κάθε χρόνο στην Ελλάδα. 


Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος επισημαίνει ότι  όλα αυτά τα πλαστικά που δεν είναι ανακυκλώσιμα, καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και μετά στις θάλασσες με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν το περιβάλλον, ενώ αναφέρει ότι η χώρα μας δεν έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό των καθημερινών προϊόντων μιας χρήσης, η κατανάλωση των οποίων είναι διαρκώς αυξανόμενη.

Μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής τονίζει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει μέτρα και λύσεις, προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση πλαστικών και να αλλάξουν συνήθειες στους κατοίκους τους κι ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό τι πρόκειται να πράξει για να περιοριστεί η χρήση των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης  και ανάκτησης απορριμμάτων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του αναπληρωτή Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

«Κύριε Υπουργέ,
Τουλάχιστον 666 εκατ. πλαστικά μπουκάλια νερού «καταναλώνονται» κάθε χρόνο στην Ελλάδα, 202 εκατ. πλαστικά ποτήρια καφέ, 900 εκατ. καλαμάκια, 37 εκατ. πλαστικά ταπεράκια φαγητού ή γλυκού, καθώς και 19 δισ. Τσιγάρα και αποτσίγαρα, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα του μη κυβερνητικού οργανισμού Seas At Risk . 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με κοινοτική χρηματοδότηση είναι μια πρώτη απόπειρα καταγραφής της έκτασης του προβλήματος των πλαστικών μιας χρήσης στις χώρες της  Ευρώπης και εξετάζει τη χρήση ορισμένων από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων μιας χρήσης: πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια και καπάκια καφέ, καλαμάκια και πλαστικούς αναδευτήρες, συσκευασίες φαγητού και «γόπες» τσιγάρων (οι οποίες συγκαταλέγονται στα πλαστικά μιας χρήσης, καθώς τα φίλτρα εμπεριέχουν πλαστικές ίνες). Ωστόσο, ελλείψει αναλυτικών δεδομένων, η μελέτη έγινε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ανά προϊόν, σε όσες χώρες αυτά υπάρχουν, κάνοντας αναγωγή στις υπόλοιπες, με βάση τον πληθυσμό ή το κατά κεφαλήν εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. για την  Ελλάδα τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να είναι πολύ μικρότερα από την πραγματικότητα (π.χ. δεν συμπεριλαμβάνουν το –ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας– μέγεθος του τουρισμού 11 εκατ. πληθυσμού έναντι 20 εκατ. επισκεπτών).

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace προσπάθησε, πριν από μερικούς μήνες, να συγκεντρώσει στοιχεία για την ίδια κατηγορία προϊόντων: χρησιμοποιώντας στοιχεία για την κατανάλωση καφέ στη χώρα μας εκτός σπιτιού (315.000 σάκοι καφέ τον χρόνο, που σημαίνει 1,3 δισ. καφέδες) και στοιχεία από τις αλυσίδες πώλησης καφέ take away, κατέληξε ότι ετησίως χρησιμοποιούνται περισσότερα από 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, περίπου ένα εκατ. την ημέρα!

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει μέτρα και λύσεις, προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση πλαστικών και να αλλάξουν συνήθειες στους κατοίκους τους. Για παράδειγμα, στην Κοπεγχάγη ο δήμος εγκατέστησε 60 πηγές πόσιμου νερού για να ενθαρρύνει τη χρήση μπουκαλιών πολλαπλών χρήσεων, στη Γαλλία, από την 1/1/2020 απαγορεύεται η πώληση πλαστικών (ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα) σε σούπερ μάρκετ, στη Νορβηγία έχει δημιουργηθεί, από το 1994, ένα σύστημα επιστροφής μπουκαλιών και κουτιών από ποτά και αναψυκτικά, έναντι μικρού αντιτίμου, ενώ στο Μόναχο, ο Δήμος έχει ήδη, από το 1990 απαγορεύσει τη χρήση ποτηριών ή μπουκαλιών μιας χρήσης σε οποιαδήποτε μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιείται από τον δήμο ή σε χώρο του δήμου.

Επειδή, οι επιδόσεις της χώρας μας σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακύκλωση, είναι απογοητευτικές, καθώς το ποσοστό ανακύκλωσης και ανάκτησης απορριμμάτων στη χώρα μας κινείται οριακά στο 16%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 70%. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ανακυκλώνονται 15,81 κιλά απορριμμάτων ανά κάτοικο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα 110 κιλά,
Επειδή, τα πλαστικά αυτά καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και, καθώς δεν είναι ανακυκλώσιμα, στις θάλασσες και επιβαρύνουν το περιβάλλον, 

Επειδή η χώρα μας πέρα από το πρόσφατο νομοσχέδιο, του οποίου  η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα των διατάξεων ήδη αμφισβητείται,, δεν έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό των καθημερινών προϊόντων μιας χρήσης, η κατανάλωση των οποίων είναι διαρκώς αυξανόμενη (τουλάχιστον για τις κατηγορίες προϊόντων που αναφέρθηκαν)

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να περιορίσει τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσεως;
2.Τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά της ανακύκλωσης  και ανάκτησης απορριμμάτων;
3.Πότε θα ξεκινήσει  η εφαρμογή του νόμου 4496 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή;

Πειραιάς, 20 Νοεμβρίου 2017     
Ο ερωτών Βουλευτής,                                                   
Κώστας Κατσαφάδος