Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Προειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα

Να ενημερώσω τους φίλους μου που βρίσκονται στα Κύθηρα (σε αυτό το όμορφο νησί που έχει δοκιμαστεί ήδη αρκετές φορές φέτος) ότι σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ένα ιδιαίτερα οργανωμένο χαμηλό θα γεννηθεί αύριο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, θα κινηθεί σχετικά αργά νότια - νοτιοανατολικά όπου θα εμβαθύνει (988 πιεση) και θα έχει χαρακτηριστικά ΣΧΕΔΟΝ κυκλώνα κατηγορίας 1 (η χαμηλότερη κατηγορία κυκλώνα - όμως εξαιρετικά ασυνήθιστο για την περιοχή μας). 


Στις 16 και 17 του μήνα και με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται πως το χαμηλό θα έχει την "χειρότερη" θέση για την περιοχή της νότιας Πελοποννήσου, των Κυθήρων και της Κρήτης με ανέμους πάνω από 100χμ/ώρα και δυνατές βροχές και καταιγίδες.

Κινούμενο ανατολικά και μόλις "φτάσει" Κρήτη θα υποβαθμιστεί σχεδόν άμεσα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα και στην Κρήτη.

Επειδή το χαμηλό γεννιέται αύριο, και μεσολαβούν αρκετές ώρες μέχρι να φανεί στις δορυφορικές η ακριβής κίνηση του, μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στην τελική του τροχιά/πορεία, όμως επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική, πρέπει να υπάρξουν προειδοποιήσεις για τέτοια φαινόμενα ακόμα και αν δεν αφορούν την πρωτεύουσα.

Το σίγουρο είναι ότι ξεκινά μια πολύ βροχερή εβδομάδα για το σύνολο της χώρας με τα περισσότερα φαινόμενα και τις μεγαλύτερες εντάσεις να εντοπίζονται το επίμαχο διάστημα 16-17 Νοέμβρη στις προαναφερθείσες περιοχές.

--------------------------------------------
Κυριάκος Θεοδωρακάκος
--------------------------------------------