Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Στον Αγιο Στυλιανό προσεύχονται οι μητέρες για τα μωρά τους

Θεωρείται ο προστάτης των βρεφών και των νηπίων. Στις εικόνες, οι αγιογράφοι τον απεικονίζουν να κρατά πάντοτε ένα νήπιο στην αγκαλιά του προστατεύοντας το. Παρότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ οικογένεια θεωρείται ο Άγιος στον οποίο προσεύχονται οι μητέρες την υγεία των παιδιών τους.

Ποιος όμως ήταν ο Στυλιανός πραγματικά;

Οι πηγές είναι ελάχιστες και οι πληροφορίες ακόμη λιγότερες. Θεωρείται ότι έζησε μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα στην Παφλαγονία, μια χώρα της Μικράς Ασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό στο οποίο συγκλίνουν όλοι οι βιογράφοι του είναι πως προερχόταν από ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια. Λέγεται πως όταν πέθαναν οι γονείς του, ο ίδιος μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς γιατί δεν άντεχε να ζει με άνεση τη στιγμή που υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν να φάνε.

Ο ίδιος δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε και απέκτησε παιδιά. Προτίμησε τη μοναχική ζωή και έζησε ως αναχωρητής.

Μια από τις εκκλησιαστικές παραδόσεις λέει πως ο ίδιος ζούσε απομονωμένος σε ερημική περιοχή και πως την τροφή του προμήθευε καθημερινά ένας Άγγελος.

Είναι άγνωστο πως δημιουργήθηκε η φήμη του προστάτη των βρεφών. Όμως όπως σημειώνεται στη βιογραφία του, γυναίκες με τα μωρά τους τον επισκέπτονταν συχνά για να ζητήσουν τη βοήθεια του στο να ξεπεραστούν σοβαρές ασθένειες που τα ταλαιπωρούσαν.
Διαβάστε εδώ: Το θαύμα της Παναγίας Αγιάσου σε άρρωστο παιδί από την Τουρκία. Οι ευχαριστίες των γονιών του

Μια από τις ετοιμολογίες του ονόματος του παραπέμπει στο ρήμα «στυλώνω». Οι γονείς θεωρούσαν πως ο Άγιος «στυλώνει» στερεώνει δηλαδή τα παιδιά τους.

Σε κάποιες περιοχές το όνομα Στέργιος θεωρείται παραλλαγή του Στέλιος.

Στον Άγιο Στυλιανό προσεύχονται και οι γυναίκες εκείνες που αδυνατούν να κυοφορήσουν ή έχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους, ενώ πολλές όταν γεννούσαν παιδιά τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, τα έταζαν στον Άγιο, χαρίζοντας τους το όνομα Του.

Ο Άγιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας τιμάται από την Εκκλησία στις 26 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.
-----------------------------------------
 Πηγή:vimaorthodoxias.gr
-----------------------------------------