Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Το πλοίο βρίσκεται πλέον ολόκληρο στην επιφάνεια της θάλασσας και πρόκειται να μεταφερθεί ρυμουλκούμενο στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας.


Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός υποστήριξε ότι για πρώτη φορά σε θέματα ναυαγίων εφαρμόζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία και σημείωσε  ότι η ανέλκυση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα και για τα υπόλοιπα καταγεγραμμένα ναυάγια που υπάρχουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τη ρύπανση που προκάλεσε το δεξαμενόπλοιο, απάντησε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, με την παράδοση της τελευταίας περιοχής «Θεατράκι», όπου συνεχίζονται με πιεστικά και λοιπά μηχανικά μέσα, από μέλη ιδιωτικών συνεργείων, οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ για τον βυθό και τους έμβιους οργανισμούς στις θαλάσσιες περιοχές που επλήγησαν από τη ρύπανση.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα ρυμουλκηθεί στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες βύθισής του τα ξημερώματα της Κυριακής 10ης Σεπτεμβρίου.
Το πλοίο θα συνοδεύουν απορρυπαντικά σκάφη και ρυμουλκά, καθώς και πλωτά του Λιμενικού Σώματος, και στο σημείο όπου θα μεταφερθεί θα τοποθετηθεί πλωτό φράγμα για προληπτικούς λόγους.
-------------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
-------------------------------