Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Έρχεται διαγωνισμός για μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό στους δήμους

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη για θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού, που θα στελεχώσουν νευραλγικές υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες λόγω των περιορισμών στις προσλήψεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά. 

Την εξαγγελία έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για νέο προσωπικό, που θα ενισχύσει τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες δήμων. Σε αυτόν τον διαγωνισμό, προτεραιότητα δίνεται στα “κενά” σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, όπου το εξειδικευμένο προσωπικό είτε έχει συνταξιοδοτηθεί, είτε έχει μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες του κράτους, με αποτέλεσμα, οι δήμοι να ανταπεξέρχονται με τεράστια δυσκολία στις καθημερινές τους λειτουργίες.

“Τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για 100 μηχανικούς και οικονομολόγους στοχευμένα σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Εκεί που υπάρχει η πλήρης απογύμνωση των υπηρεσιών”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην ΕΡΤ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι “η κινητικότητα ενδεχομένως να λύσει το ζήτημα του προσωπικού στους δήμους”. Ωστόσο, οι δήμοι αναμένεται να ενταχθούν στην δεύτερη φάση της κινητικότητας, λόγω του ότι έχουν καθυστερήσει να συντάξουν πλήρη οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων.

Πάντως, η ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού είναι μεγάλη και έχει αποτυπωθεί και κατά τις συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ ως αίτημα προς την κυβέρνηση. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δήμων, ορεινών και νησιωτικών, που δεν έχουν διευθυντή ή προϊστάμενο εξειδικευμένο στα οικονομικά για να καταρτίσει προϋπολογισμό και την θέση αναλαμβάνει υπάλληλος με αναντίστοιχα προσόντα για την θέση. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, όπου η έλλειψη εξειδικευμένου πολιτικού μηχανικού μπορεί να κοστίσει στον δήμο την απώλεια σημαντικών έργων υποδομής. Και βέβαια, η υποστήριξη από τη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) λειτουργεί θετικά στην ωρίμανση μελετών για τεχνικά έργα, αλλά δεν επαρκεί για να επιλυθούν τα απλά, αλλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δήμοι.

Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη ενίσχυσης των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών ανταποκρίθηκε και στο αίτημα για οικονομική ενίσχυσή τους. Άλλωστε, ο Π. Σκουρλέτης έχει δεσμευτεί ότι και για το 2018 θα υπάρξει πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ. 
----------------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
----------------------------------------