Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Απορρίπτουν την αντιπρόταση του ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο Κρήτης-Πελοποννήσου

Ένα μεγαλοπρεπές «όχι» είναι, ουσιαστικά, η απάντηση του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασίας / Χερσονήσου Μαλέα «ΑΡΤΕΜΙΣ» στην πρόσφατη  τροποποίηση του σχεδιασμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Υπενθυμίζεται ότι  ο Διαχειριστής πρότεινε αύξηση του μήκους της υπόγειας γραμμής, μειώνοντας παράλληλα το εναέριο καλώδιο που θα διέρχεται από τη χερσόνησο του Μαλέα. 

Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό μήκος της εναέριας γραμμής μειώνεται κατά 3,7 χλμ. (σε 23,8 χλμ. από 27,5 χλμ, που ήταν αρχικά) και αντικαθίσταται από νέα υπόγεια γραμμή μεταφοράς μήκους 4,5 χλμ. περίπου. Έτσι, το υπόγειο τμήμα της γραμμής μεταφοράς στη Πελοπόννησο αυξάνεται σε 14 χλμ, ενώ καταργούνται 10 ιστοί και ένας πυλώνας.

Παρ’ όλα αυτά, η «ΆΡΤΕΜΙΣ» δεν φαίνεται ότι πείθεται από την αντιπρόταση του ΑΔΜΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι αντιδράσεις κατά του σχεδιασμού δεν προέρχονται από «μια μικρή μερίδα της κοινής γνώμης της Λακωνίας», τουναντίον αντιστρέφει το χαρακτηρισμό προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή, επισημαίνοντας ότι «η “μικρή μερίδα” μάλλον είστε εσείς». 

Επίσης, ο λακωνικός σύλλογος, στηλιτεύει τις ενέργειες του ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας ότι «οι συνεχείς “διορθώσεις” στους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ δεν δεικνύουν τίποτε άλλο, παρά την προχειρότητα και την ανευθυνότητα όσων τους εκπόνησαν».

Αναλυτικά, η απάντηση του Συλλόγου «ΆΡΤΕΜΙΣ» έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Πρόεδρε του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανουσάκη
Λυπούμαστε που η πρακτική των “fakenews”, ένα καταδικαστέο φαινόμενο των καιρών, που μπορεί κάποιος να εντοπίσει π.χ. στο facebook ή σε γραφικές ιστοσελίδες, υιοθετούνται ως επίσημη πρακτική από έναν κρατικό φορέα όπως ο ΑΔΜΗΕ. Διότι η πρόσφατη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ βρίθει από τέτοια. 

Και εξηγούμεθα:

Α) Δύσκολα θα υποστήριζε κάποιος ότι εκφράζει μόνον μια “μικρή μερίδα της κοινής γνώμης της Λακωνίας”, όπως ισχυρίζεστε, η άποψη πως είναι καταστροφική η χάραξη που προκρίνει ο ΑΔΜΗΕ για τη “μικρή διασύνδεση” Κρήτης – Πελοποννήσου στον Δήμο Μονεμβασίας. Εκφράζουν “μικρή μερίδα της κοινής γνώμης της Λακωνίας” οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στη Λακωνία, κκ. Σταύρος Αραχωβίτης και Θανάσης Δαβάκης, η πρώην βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, αλλά και το ΚΚΕ; Η δε αντίθεσή τους αφορά ΚΑΙ τις νέες “διορθώσεις” στις οποίες προέβη ο ΑΔΜΗΕ, όπως διεφάνη στην ενημερωτική εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Νεάπολη Βοιών, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. 

…Εκφράζει μόνον “μια μικρή μερίδα” η αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου; Εκφράζει “μικρή μερίδα της κοινής γνώμης” η ομοφώνως αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας, οι 32 σύλλογοι και φορείς που απορρίπτουν το σχέδιό σας και ζητούν ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ της Χερσονήσου του Μαλέα; Εκφράζουν “μικρή μερίδα της κοινής γνώμης” οι  3.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσα σε έναν μήνα στον Δήμο Μονεμβασίας και έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στην Υπηρεσία σας;

…Εάν ναι, σας καλούμε να έρθετε στη Λακωνία και στον Δήμο Μονεμβασίας και να προσπαθήσετε να βρείτε κάποιον θεσμικό ή συλλογικό φορέα που να είναι υπέρ του τρόπου διασύνδεσης που εσείς προκρίνετε, μέσω πυλώνων υψηλής τάσης. Μαζέψτε και 3.000 υπογραφές. Και τότε, όλοι εμείς, μαζί με τους βουλευτές του νομού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τον Δήμο Μονεμβασίας και τους 32 συλλόγους και φορείς θα δεχθούμε τον χαρακτηρισμό “μικρή μερίδα της κοινής γνώμης της Λακωνίας”. Αλλιώς, δεχθείτε ότι η “μικρή μερίδα” μάλλον είστε εσείς. 

3) Δύσκολα επίσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απλές “ενστάσεις” η προσφυγή που έχει καταθέσει στο ΣτΕεναντίον του Δεκαετούς της ΡΑΕ, ήδη από τον Νοέμβριο του2016, η “ΑΡΤΕΜΙΣ” - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μονεμβασίας / Χερσονήσου Μαλέα και οι άλλες δύο προσφυγές στο ΣτΕπου ακολουθούν εντός ημερών από τον Δήμο Μονεμβασίας και τον σύλλογο “ΑΡΤΕΜΙΣ”, εναντίον της ΑΕΠΟ του έργου. Είναι σφοδρή αντίδραση. 

4) Δύσκολα θα μπορούσε να πειστεί κανείς για την αναγκαιότητα της “μικρής διασύνδεσης”  Κρήτης – Πελοποννήσου λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών, που, υποτίθεται ότι επιβάλλουν το κλείσιμο έως το 2019 των πετρελαϊκών μονάδων και, άρα, και αυτών της Κρήτης. Καθότι σήμερα, ενώ τα λέμε όλα αυτά, κατασκευάζεται πετρελαϊκή μονάδα στο νησί της Ρόδου. Είναι εκτός ΕΕ και ευρωπαϊκών οδηγιών άραγε η Ρόδος;

5) Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πειστεί ότι το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου θα συμβάλλει στην “περιβαλλοντική αναβάθμιση της χώρας”, όπως ισχυρίζεστε. Σίγουρα, πάντως, δεν θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική και αναπτυξιακή αναβάθμιση της Λακωνίας, καθώς οι πυλώνες τοποθετούνται στη χερσόνησο του Μαλέα, ακυρώνοντας τις προτάσεις και τις δρομολογημένες προσπάθειες να καταστεί Περιφερειακό Πάρκο, Τοπίο Διεθνούς Εμβέλειας και να ενταχθεί στα Σημεία Αποθέματος Βιόσφαιρας της Unesco.

6) Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πειστεί ότι το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης από τους συμβατικούς σταθμούς. Καθώς το ρεύμα που θα πηγαίνει στην Κρήτη θα προέρχεται ΑΚΡΙΒΩΣ από τους συμβατικούς σταθμούς της Μεγαλόπολης. Που, προφανώς, για να καλύπτουν και τις ανάγκες της Κρήτης, θα δουλεύουν και περισσότερο.

7) Δύσκολα, επίσης, θα μπορούσε να πειστεί κανείς ότι η “μικρή διασύνδεση” Κρήτης Πελοποννήσου θα συμβάλλει στην οικονομική ελάφρυνση των Ελλήνων, καθώς θα μειώσει, όπως λέτε, τις χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η μεγάλη “πληγή” στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν είναι οι χρεώσεις ΥΚΩ, αλλά οι χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το “χαράτσι” που πληρώνουμε όλοι μας για τους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, τις λεγόμενες “ΑΠΕ”. Ένα «χαράτσι» τριπλάσιο και τετραπλάσιο από τις χρεώσεις ΥΚΩ, όπως βλέπουμε στους λογαριασμούς μας.

…Αυτό πώς προτίθεστε να το μειώσετε, όταν στην ΑΕΠΟ του έργου διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου αναφέρεται ότι στόχος, μεταξύ άλλων, είναι και η “καλύτερη απορρόφηση των νυν και των μελλοντικών ΑΠΕ”; Δηλαδή, όπως καταλαβαίνουμε, θα μας μειώσετε τις μικρές χρεώσεις ΥΚΩ και θα εκτοξευθούν οι ήδη υπέρογκες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ!...

Αξιότιμε Πρόεδρε του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανουσάκη

1) Οι συνεχείς “διορθώσεις” στους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ δεν δεικνύουν τίποτε άλλο, παρά την προχειρότητα και την ανευθυνότητα όσων τους εκπόνησαν. Είναι ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟ.

2) Λέτε ότι δεν μπορεί, εδώ που έχουμε φτάσει, να εξεταστεί η υπογειοποίηση του δικτύου στον Δήμο Μονεμβασίας ή κάποια άλλη λύση (επιμένουμε στην ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ του Μαλέα), γιατί αυτό θα επιφέρει καθυστέρηση δύο ετών στην εκτέλεση του έργου. Σας υπενθυμίζουμε ότι είχατε ΕΓΚΑΙΡΩΣ προειδοποιηθεί, τόσο  ο ΑΔΜΗΕ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ και ενάμιση χρόνο (1,5 χρόνο) για το ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά όργανα. Προτιμήσατε να αδιαφορήσετε ή να προσπαθείτε να μας ξεγελάσετε με “κοπτοραπτικές”. Εάν είχατε χρησιμοποιήσει αυτόν τον 1,5 χρόνο για να προκρίνετε τις λύσεις που προτείναμε, δεν θα βρισκόσασταν τώρα σε αυτήν τη δύσκολη θέση. Άρα, η ευθύνη ανήκει σε εσάς.

3) Έχετε υποχρέωση, πάνω από τα όποια χρονοδιαγράμματα, να θέσετε το  αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό κόστος για τον Δήμο Μονεμβασίας. Ο σεβασμός που επιδεικνύεται για την Κρήτη θα πρέπει να επιδειχθεί και προς τον Δήμο Μονεμβασίας. Και ο σεβασμός που τυχόν θα επιδειχθεί για ένα τμήμα του Δήμου Μονεμβασίας, θα πρέπει να επιδειχθεί και προς ολόκληρο τον Δήμο. 

4) Εάν δεν το πράξετε αυτό, σας διαβεβαιώνουμε ότι όχι δύο, αλλά 22 και πλέον θα είναι τα χρόνια που θα καθυστερήσει το έργο, λόγω των παρεμβάσεων της Δικαιοσύνης και των Ευρωπαϊκών Οργάνων.
Τέλος, 

Α) Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας όσον αφορά τον υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Βοιών. Προφανώς, κατόπιν παρεμβάσεων του ΑΔΜΗΕ, οι συναρμόδιοι Υπουργοί κκ. Φάμελλος, Κονιόρδου και Αποστόλου, υπέγραψαν  η ΣΜΠΕ, στην οποία έχουν “εμφυτευθεί” κάποιες πολύ “βολικές” διατάξεις, που ορίζουν ότι εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ (π.χ. οι πυλώνες υψηλής τάσης) θα μπορούν να εγκαθίστανται σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΖΩΝΗ του τέως Δήμου Βοιών. Κάτι που δεν επέτρεπε η αρχική εκδοχή του ΓΠΣ (…που εκκρεμεί από το 2003).  Με τις εμφυτευμένες εσχάτως αυτές διατάξεις, αλλάζει εντελώς η «φιλοσοφία» του ΓΠΣ, κατά το πώς βολεύει τους συγκυριακούς και πρόχειρους σχεδιασμούς σας. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα μείζονος πολιτικής επιπολαιότητας, ανεντιμότητας και ανηθικότητας, την ευθύνη για το οποίο φέρει τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και οι συνυπογράφοντες Υπουργοί της Κυβέρνησης.

Β) Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο συμπατριώτης μας κ. Γιώργος Σταθάκης, θα δεχθεί να ενταχθεί ΚΑΙ στο υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου η πολύ θετική πρόβλεψη που εισήχθη σε αυτό της έτερης πατρίδας του, της Κρήτης: ότι σε ζώνες Natura δεν μπαίνουν ανεμογεννήτριες. Το υπέγραψε προ ολίγων ημερών για την Κρήτη, ζητούμε να το κάνει και για την Πελοπόννησο.

Μετά τιμής :
Η προσωρινή ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της “ΑΡΤΕΜΙΣ” - Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μονεμβασίας / Χερσονήσου Μαλέα
Γιώργος Δερμάτης
Καλλιόπη Λιβανού
Παναγιώτης Κοντάκος
Παναγιώτης Γράφος
Μαγδαληνή Σωτηριανού
Στάθης Βελιώτης
Χαράλαμπος Γεωργουδής»

Η παραπάνω επιστολή-απάντηση κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, τους Λάκωνες βουλευτές, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας και τον δήμαρχο Μονεμβασίας.
----------------------------------------------------
Πηγή:  lakonikos.gr
----------------------------------------------------