Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Μη αποδεκτή η τροποποίηση του ΑΔΜΗΕ

Δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους κατοίκους και τους φορείς της Λακωνίας η κίνηση του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε μια μικρή τροποποίηση των σχεδίων του που αφορούν τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, σχέδια στα οποία αντιδρούν οι ντόπιοι.

Για το θέμα της διασύνδεσης και τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή είχαμε γράψει πριν από ενάμιση μήνα («SOS για τη χερσόνησο του Μαλέα» - 12/10/2017). Κάτοικοι και φορείς, μέσω του συλλόγου «Αρτεμις» που έχουν συστήσει, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για το θέμα, ενώ αξίζει να τονιστεί πως ενάντιοι στον σχεδιασμό είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μονεμβασίας, αλλά και βουλευτές της περιοχής.


Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, μια πλήρης υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς ή μια εναλλακτική χάραξη θα οδηγούσαν σε τουλάχιστον δύο χρόνια καθυστέρησης ολοκλήρωσης του έργου, πράγμα που είναι απαγορευτικό, καθώς «αποτελεί αδήριτη ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης λόγω της παύσης λειτουργίας ορισμένων συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής».

Στην τροποποιημένη του πρόταση ο ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για «το συνολικό μήκος της εναέριας γραμμής που μειώνεται κατά 3,7 χλμ., σε 23,8 χλμ. από 27,5 χλμ. που ήταν αρχικά, και αντικαθίσταται από νέα υπόγεια γραμμή μεταφοράς μήκους 4,5 χλμ. περίπου. Ετσι, το υπόγειο τμήμα της γραμμής μεταφοράς στην Πελοπόννησο αυξάνεται σε 14 χλμ., ενώ καταργούνται 10 ιστοί και ένας πυλώνας, μειώνοντας σημαντικά την όχληση για τους κατοίκους της περιοχής.

»Αυτό επιτυγχάνεται περαιτέρω με την τοποθέτηση των πυλώνων σε μεγάλη απόσταση από τις ορεινές κοινότητες και οικισμούς. Επιπροσθέτως, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην αντικατάσταση 15 πυλώνων με ισάριθμους ιστούς όπου ήταν τεχνικά εφικτό, κάτι που οδηγεί σε καλύτερο οπτικά αποτέλεσμα και μικρότερη κατάληψη χώρου».

Οργισμένη απάντηση

Από την πλευρά τους οι αντιδρώντες έδωσαν χθες μια οργισμένη απάντηση, με αποδέκτες τόσο τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ όσο και τρεις υπουργούς της κυβέρνησης (Φάμελλος, Κονιόρδου, Αποστόλου). Μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:

● «Λέτε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί η υπογειοποίηση του δικτύου στον Δήμο Μονεμβασίας ή κάποια άλλη λύση (επιμένουμε στην παράκαμψη του Μαλέα), γιατί αυτό θα επιφέρει καθυστέρηση δύο ετών στην εκτέλεση του έργου. Σας υπενθυμίζουμε ότι είχατε εγκαίρως προειδοποιηθεί για το ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά όργανα. Εάν είχατε χρησιμοποιήσει αυτόν τον 1,5 χρόνο για να προκρίνετε τις λύσεις που προτείναμε, δεν θα βρισκόσασταν τώρα σε αυτήν τη δύσκολη θέση.

- Εχετε υποχρέωση, πάνω από τα όποια χρονοδιαγράμματα, να θέσετε το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό κόστος για τον Δήμο Μονεμβασίας. Ο σεβασμός που επιδεικνύεται για την Κρήτη θα πρέπει να επιδειχθεί και προς τον Δήμο Μονεμβασίας.

- Εάν δεν το πράξετε αυτό, σας διαβεβαιώνουμε ότι όχι δύο, αλλά 22 και πλέον θα είναι τα χρόνια που θα καθυστερήσει το έργο, λόγω των παρεμβάσεων της Δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών οργάνων.

- Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας όσον αφορά τον υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Βοιών. Προφανώς, κατόπιν παρεμβάσεων του ΑΔΜΗΕ, οι συναρμόδιοι υπουργοί κ. Φάμελλος, Κονιόρδου και Αποστόλου υπέγραψαν τη ΣΜΠΕ, στην οποία έχουν “εμφυτευτεί” κάποιες πολύ “βολικές” διατάξεις, που ορίζουν ότι εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ (π.χ. οι πυλώνες υψηλής τάσης) θα μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιαδήποτε ζώνη του Δήμου Μονεμβασίας. Κάτι που δεν επέτρεπε η αρχική εκδοχή του ΓΠΣ (…που εκκρεμεί από το 2003). Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα μείζονος πολιτικής επιπολαιότητας, ανεντιμότητας και ανηθικότητας, την ευθύνη για το οποίο φέρει τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και οι συνυπογράφοντες υπουργοί της κυβέρνησης».

Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Ελπίζουμε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο συμπατριώτης μας κ. Γιώργος Σταθάκης, θα δεχθεί να ενταχθεί και στο υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου η πολύ θετική πρόβλεψη ότι σε ζώνες Natura δεν μπαίνουν ανεμογεννήτριες. Το υπέγραψε προ ολίγων ημερών για την Κρήτη, ζητούμε να το κάνει και για την Πελοπόννησο».
--------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Δημήτρης Τερζής 
--------------------------------------------------------------------------------