Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Αρχαιολόγοι ή "στρατός κατοχής";

Κάτι δεν πάει καλά με το "βέτο" της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στις επενδύσεις. Μακάρι να μην είναι έτσι. Τα μαντάτα όμως είναι πολύ άσχημα.  
Είναι αδύνατον να περιγραφεί η  αγανάκτηση, παλαιών και νέων επενδυτών, για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει το φαινόμενο αιφνιδιασμών και ανατροπών της πορείας των επενδύσεων  όχι μόνο  στο στάδιο της έγκρισης αλλά και στην φάση εφαρμογής αδειοδοτημένων σχεδίων!!! 
Και αναφερόμαστε σε ξενοδοχειακά  (κατά βάση) αλλά και μεταποιητικά σχέδια ακόμη και σε επίπεδο αξιοποίησης αγροκαλλιεργειών  που απαιτούν τοπικές εγκαταστάσεις. 

Οι επενδυτές μιλάνε για "κύμα" επιθέσεων από την Αρχαιολογία. Κύμα (επιμένουν) που ξεπερνάει και εκείνα των δασολόγων, των περιβαλλοντολόγων ή των Δήμων και των Λιμεναρχείων όταν δεν αρέσει η επιχείρηση και σε 5-10  θαμώνες των καφενείων...

Δεν ξέρουν από πού να φυλαχθούν.
Καλύτερα να μην συζητήσεις μαζί τους. Να μην τους ακούσεις. Γιατί θα δεχθείς, όποιος και αν είσαι, ομαδικά πυρά καταγγελιών για απίστευτες μεθοδεύσεις. 
Να που επικεντρώνεται  (σε γενικές γραμμές) η αγανάκτηση και η απελπισία επιχειρήσεων και επενδυτών.

"Δεν πάει άλλο με τους "ύφαλους" και τις "νάρκες" του ελληνικού κράτους στις επενδύσεις. Είμαστε επενδυτές και όχι "όμηροι" κάθε κρατικής υπηρεσίας που κρίνει τις επενδύσεις με κομματικά κριτήρια και εφαρμόζει κανόνες ανάλογα με το πολιτικό κλίμα ή τις κομματικές ανάγκες της κυβέρνησης".
Τα ξέρουν αυτά στην κυβέρνηση; Τα ξέρουν πολύ καλά. Αλλά δεν δείχνουν να νοιάζονται. Ακόμη και για τις διαστάσεις των φαινομένων των παρεμβάσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των τοπικών υπηρεσιών αρχαιοτήτων με τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. 

Γι' αυτό και μάλλον δεν χρειάζεται, ούτε να επαναλάβουμε, ούτε να προσθέσουμε τις γνωστές περιπτώσεις Αρχαιολογικού "βέτο" του κράτους σε  ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπως αυτά της Ρόδου, της Κρήτης, της Πάτμου,  της Εύβοιας ή σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια υποδομών όπως στο Ελληνικό. Και, τέλος, σε σχέδια ανάπτυξης έργων σε μαρίνες που ελέγχει το κράτος και πρόκειται να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια. 

Απλώς να θυμίσουμε πως μιλάμε για επενδύσεις πάνω από 20 δισ. ευρώ που θα ανοίξουν την αγορά εργασίας (μόνιμα και εποχιακά) κατά 30.000 νέες θέσεις. Επενδύσεις που όντως χαντακώνονται από τα απίθανα προσχήματα παρέμβασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όπως αυτά που αναπτύχθηκαν για τους αρχαιολογικούς αεροδιαδρόμους, ...του πρώην κεντρικού αεροδρομίου της χώρας. 
Θα μείνουμε όμως στο εξής (ασυγχώρητο)  από εκείνα που πληροφορηθήκαμε στο ρεπορτάζ της στήλης.

Πολλοί επενδυτές  (στον τουρισμό, τη μεταποίηση αλλά και την αξιοποίηση του υπεδάφους) έχουν ήδη ενημερωθεί (ανεπίσημα μεν αλλά υπηρεσιακά) ότι είναι ενδεχόμενο να ακυρωθούν και λειτουργούσες τουριστικές και μεταποιητικές εγκαταστάσεις στην περίπτωση (ακούστε-ακούστε...) που οι αρχαιολογικές έρευνες, της περιοχής ή του νομού, απαιτήσουν ενοποίηση αρχαιολογικών ευρημάτων που τυχόν υπάρχουν κάτω από τις εγκαταστάσεις τους!!! 
Το κωμικό δε είναι πως σε παρόμοια επιχειρήματα στηρίζεται η άρνηση της Αρχαιολογίας ακόμη και στην παροχή αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων στη χερσαία Ελλάδα. Περιπτώσεις είναι άπειρες την τελευταία 20ετία. 

Αυτή η αγωνία είναι και η χειρότερη. Γιατί αιωρείται καθημερινά η "απειλή" αναγκαστικής παράδοσης (στις κρατικές υπηρεσίες) επιχειρήσεων ή και μέρος από αυτές καθώς οι κρατικές άδειες λειτουργίας δεν έχουν καμία ισχύ μπροστά στο πιθανό "βέτο" της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας!!!   
Η άλλη διάσταση, που έχει η ανεξέλεγκτη αυτή υπόθεση με την δήθεν προστασία των υπό έρευνα αρχαιολογικών μνημείων..., είναι  η ανυπαρξία συνεννόησης και συνεργασίας με τους κρατικούς υπαλλήλους της Αρχαιολογίας λόγω ιδεολογικής αντίθεσής τους στην σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων στην ανάπτυξη της  χώρας...

Ποια είναι η αλήθεια και ποιο είναι το ψέμα στην περιγραφή της κωμικοτραγικής  κατάστασης που αποτυπώσαμε  ήδη στο σημείωμά μας. 
Αλήθεια είναι ότι, από το 2015, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το φαινόμενο ανοικτής  και σκληρής αντιπολιτευτικής τακτικής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας πήρε διαστάσεις. Επίκεντρο οι επενδύσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με ιδιωτικοποιήσεις.

Ψέμα είναι ,πως το υπουργείο Πολιτισμού ή άλλα κυβερνητικά κέντρα λήψεως αποφάσεων (για επενδύσεις) έχουν ενοχληθεί από τις "εκστρατείες" των αρχαιολόγων και δασολόγων σε βάρος των επενδύσεων ή έχουν χολοσκάσει για τις συνέπειες στα  "θύματα" της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.  Πρόκειται για ψέμα που θα το αντιληφθούν οι πάντες όταν (και εάν) εξελιχθεί το επενδυτικό πρόγραμμα για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην Ελευσίνα. Πρόγραμμα για το οποίο (σημειωτέον )το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι εντονότατο.  
----------------------------------------------------
Πηγή:  capital.gr-Γιώργος Κράλογλου
-----------------------------------------------------