Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Περισσότεροι έλεγχοι και άσκηση ποινικών διώξεων στο Δημόσιο

Περισσότερους ελέγχους διενέργησε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μ. Παπασπύρου, το 2016, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τον αριθμό αυτών να ανέρχεται στις 1.688 υποθέσεις, αυξημένες κατά 18%. Αυτό οφείλεται και στις διευρυμένες αρμοδιότητες που απέκτησε με την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου και δίνουν στον θεσμό περισσότερες εξουσίες. Μεταξύ αυτών είναι και η δυνατότητά του να κινήσει διαδικασία ποινικής δίωξης ανά πάσα ώρα, από τη στιγμή του κοινοποιηθεί μια υπόθεση από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου του Ελληνικού Δημοσίου. 

Με το νόμο 4478/2017 προβλέπεται ότι, η ΓΕΔΔ ως ελεγκτικός θεσμός μπορεί να πλέον να ασκήσει ένσταση υπέρ της διοίκησης ή του υπαλλήλου, εναντίον όλων των πειθαρχικών αποφάσεων μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων, εξαιρουμένων των αποφάσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών και για οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή. Μπορεί να εφαρμόσει διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου του Υπαλληλικού Κώδικα ή κατά περίπτωση διατάξεις πειθαρχικού δικαίου των ελεγχόμενων φορέων. Η ΓΕΔΔ μπορεί να ασκήσει ένσταση επί απόφασης από τη στιγμή που της κοινοποιηθεί η πειθαρχική απόφαση. Η ΓΕΔΔ δεν συμμετέχει μόνο στους πειθαρχικούς ελέγχους του στρατιωτικού προσωπικού Ένοπλων Δυνάμεων.

Παραπομπή στη δικαιοσύνη
Σε περίπτωση άσκησης προσφυγής της ΓΕΔΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εάν ο ελεγχόμενος υπάλληλος έχει ασκήσει ήδη προσφυγή κατά της προσβαλλόμενης από τη ΓΕΔΔ τελεσίδικης απόφασης ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Εφετείου ή την ασκεί ενόσω εκκρεμεί η ανωτέρω προσφυγή της ΓΕΔΔ, τότε το εν λόγω δικαστήριο παραπέμπει την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικράτειας προς συνεκδίκαση των ανωτέρω προσφυγών.

Έλεγχος πόθεν έσχες
Παράλληλα, για το έλεγχο πόθεν έσχες, η ΓΕΔΔ μπορεί οποτεδήποτε κρίνει αναγκαίο, να διεξάγει έλεγχο περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) υπαλλήλων, λειτουργών και οργάνων.
Επίσης, η ΓΕΔΔ υποστηρίζει στον έλεγχο περιφερειακής κατάστασης υπαλλήλων, λειτουργών και οργάνων, οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων κατάστασης στο ΓΕΔΔ ή σε άλλο φορέα.
------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
------------------------------