Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Εξηγήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα ζητούν οι Περιφερειάρχες

Εξηγήσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, για το πώς επιμερίζεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ανάμεσα στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε.

Κατά τη συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, έντονος ήταν ο προβληματισμός, καθότι, λόγω του εθνικού στόχου του 3,5%, για τους δήμους και τις περιφέρειες, η υποχρέωση απόδοσης πρωτογενούς πλεονάσματος “σκαρφαλώνει” στα 342 εκατ. ευρώ για το 2018, από 171 εκατ. ευρώ το 2017.


“Εμείς δεν έχουμε ούτε τις ίδιες λειτουργικές δαπάνες με τους δήμους, ούτε τις ίδιες πηγές εσόδων”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Κ. Αγοραστός, προτείνοντας να γίνει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον συντάκτη του κρατικού προϋπολογισμού, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Να σημειωθεί ότι, οι περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση πριν το κλείσιμο Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Επίσης, έντονη ήταν η διαμαρτυρία των εκπροσώπων των περιφερειών για τις μειωμένες αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα βάσει του Καλλικράτη.

Υπολογίζοντας τις θεσμοθετημένες αναλογούσες αποδόσεις ΦΠΑ και Φόρου Εισοδήματος, οι αιρετοί κατέληξαν ότι, με βάση τον προϋπολογισμό του 2018, πρέπει να αποδοθεί στις περιφέρειες το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ από 738 εκατ. ευρώ. Στηλίτευαν, μάλιστα, το γεγονός ότι, παρά τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, για απόδοση 23 εκατ. ευρώ υπό μορφή επενδυτικών ΚΑΠ, αυτοί ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί.
-----------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
-----------------------------------