Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Περισσότερα από 7.000 εμπορικά μέτρα για 60 ισχυρές οικονομίες

Οι 60 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έλαβαν περισσότερα από 7.000 εμπορικά προστατευτικά μέτρα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με το ύψος των εσόδων από δασμούς να υπερβαίνει τώρα τα 400 δισ. δολάρια, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Gowling WLG που είδε την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας.





Η έρευνα, που άντλησε στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον δείκτη Heritage και το Global Trade Alert, διαπίστωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ευθύνονταν για πάνω από 1.000 περιοριστικά μέτρα η κάθε μία. Ακολουθεί η Ινδία με πάνω από 400 τέτοια μέτρα και έπονται η Αργεντινή, η Ρωσία και η Ιαπωνία, που έλαβαν από 275 έως 365 μέτρα, ενώ μόνο τρεις χώρες- η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τυνησία- απελευθέρωσαν το εμπόριό τους στην περίοδο αυτή. Πέρυσι, σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο προστατευτισμού, σε ποσοστιαία βάση, από το 2010.

«Όλα τα πρωτοσέλιδα αναφέρονται επί του παρόντος στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όλοι το κάνουν», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνούς εμπορίου της νομικής εταιρείας Gowling. Η μελέτη, η οποία εξέτασε κυρίως την οκταετία πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, δεν χρησιμοποίησε συντελεστές στάθμισης ανάλογα με τη βαρύτητα των μέτρων, τα οποία αφορούν από δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων έως την επιβολή ρυθμίσεων σε λιγότερο συνηθισμένα προϊόντα, όπως τα περιλαίμια σκύλων.

Δεν έκανε, επίσης, διαπιστώσεις για τους τομείς, αλλά έδειξε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ διαφόρων χωρών και ποια επηρέαζε περισσότερο τις άλλες. Με εξαίρεση 9 από τις 60 χώρες για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, τη μεγαλύτερη επίδραση είχαν οι ΗΠΑ. Υψηλά βρίσκονται και η Ρωσία και η Κίνα, λόγω των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και της παγκόσμιας εξαγωγικής βάσης της Κίνας. Η έρευνα έδειξε ποια χώρα είχε να κερδίσει ή να χάσει δυνητικά περισσότερα από τον προστατευτισμό.

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν πολύ χαμηλή εξάρτηση από το εμπόριο, καθώς αυτό αντιστοιχεί στο 28% του ΑΕΠ τους. Αυτό τις κάνει μόνο «περιορισμένα ευάλωτες» σε προστατευτικά μέτρα, ενώ η Ρωσία και η Γερμανία έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά εμπορίου σε σχέση με το ΑΕΠ τους, 51% και 86%, αντίστοιχα. «Μπορείτε να δείτε γιατί ο Τραμπ είναι τόσο αυστηρός στις δηλώσεις του για (εμπορικές) συμφωνίες, όπως η NAFTA. Επειδή μπορεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gowling.

Η Βρετανία θα μπορούσε, επίσης, να είναι ευάλωτη. Το εμπόριό της, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά υπηρεσίες, αντιστοιχεί στο 57% του ΑΕΠ της, ποσοστό υψηλότερο από το 41% της Κίνας. Περίπου το 80% από τους συνολικά 500 συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι ο προστατευτισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ ένα ποσοστό λίγο χαμηλότερο από 80% θεωρεί ότι θα υπάρξει μία παγκόσμια ύφεση τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι εμπορικοί δασμοί που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο αντιστοιχούσαν σε συνολικά έσοδα 401 δισ. δολαρίων. Η Βραζιλία είναι μία από τις λίγες χώρες που προχώρησε σε απελευθέρωση του εμπορίου της γενικά, αλλά εξακολουθεί να έχει έσοδα 39 δισ. δολαρίων από δασμούς. Στις ΗΠΑ, τα έσοδα ανέρχονται σε 39 δισ. δολάρια, επίσης, στην Κίνα στα 62 δισ. δολάρια, ενώ στο Μεξικό και στη Γερμανία σε περίπου 20 δισ. δολάρια.
---------------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
---------------------------------