Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Αιρετούς και υπαλλήλους το 70% των ποινικών διώξεων στο Δημόσιο

Το 70% των ποινικών διώξεων που ασκούνται στο χώρο του Δημόσιου αφορούν δημόσιους, δημοτικούς υπαλλήλους και αιρετούς, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), καταγράφοντας περιπτώσεις κακοδιαχείρισης.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.214 υποθέσεων κατά τις οποίες ασκήθηκε ποινική δίωξη, οι 466 αφορούν δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους και οι 378 αιρετούς. Ακολουθούν 159 ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης, τον προηγούμενο χρόνο ασκήθηκαν 34 ποινικές διώξεις σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 56 σε όργανα επί θητεία και μετακλητούς, 46 σε γιατρούς και 75 σε εκπαιδευτικούς.

Στις περιπτώσεις που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και υποθέσεις όπως αυτή για την οποία η ΓΕΔΔ, Μ. Παπασπύρου, άσκησε ένσταση επί πειθαρχικής απόφασης δημάρχου, που δικαίωνε διευθύντρια πολεοδομίας, η οποία συστηματικά επέτρεπε πολεοδομικές παραβάσεις σε βάρος της περιουσίας του ίδιου του δήμου.

Παρανομίες
Η διευθύντρια, λοιπόν, της Πολεοδομίας, κατά την περίοδο 2010-2011, ενώ ήταν αρμόδια για τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών στη περιοχή της ευθύνης της, δεν προέβη, ως όφειλε, στην έγκαιρη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση του συνόλου του έργου κατασκευής ξενοδοχείου, δεδομένου ότι είχαν ήδη εκτελεστεί και συνεχιζόταν να εκτελούνται παράνομες οικοδομικές εργασίες!

Στο μεσοδιάστημα διαπιστώθηκαν πολεοδομικές παρεμβάσεις και κατάληψη δημοτικής έκτασης. Η διευθύντρια εκ των υστέρων εξέδωσε εντολή για σύνταξη σχετικής έκθεσης αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής και επιβολής προστίμων, που να επιφέρει τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών.

Στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι, οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι της πολεοδομίας διενήργησαν έλεγχο και διαπίστωσαν πλείστες παρανομίες και συνέταξαν πρακτικό αυτοψίας, η διευθύντρια της πολεοδομίας αν και είχε νομική υποχρέωση να εφαρμόσει διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, δεν προέβη στην ανάκληση της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου. Δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά ο δήμαρχος δεν της επέβαλε πειθαρχική ποινή! Ενώ μετά από παρέμβαση της ΓΕΔΔ, η διευθύντρια πολεοδομίας παραπέμφθηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. 
------------------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
------------------------------------------