Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Δυόμισι χρόνια είχε να φθάσει το πετρέλαιο τα 58,6 δολάρια στις ΗΠΑ

Το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ αυξάνεται καθώς το κλείσιμο ενός μεγάλου αγωγού αργού από τον Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγεί σε σύσφιξη τις αγορές της Βορείου Αμερικής. Πάντως, η εμπορική δραστηριότητα αναμένεται να είναι πολύ χαμηλή την Παρασκευή λόγω των αργιών στις ΗΠΑ.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο αργό West Texas Intermediate (WTI) στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται στα 58,56 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 54 σεντς ή 0,9% από την προηγούμενη συνεδρίαση. Οι τιμές αυξήθηκαν μέχρι τις 58,59 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου 2015.

Τα συμβόλαια αργού Brent αυξάνονται κατά 4 σεντς στα 63,59 δολάρια το βαρέλι, αφού κινήθηκαν μεγάλο μέρος των συναλλαγών στην Ασία, σε αρνητικό έδαφος.

Το κλείσιμο του αγωγού Keystone 590.000 βαρελιών την ημέρα μετά από πετρελαιοκηλίδα την τελευταία εβδομάδα, οδήγησε στην άνοδο των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, καθώς τα αποθέματα στο κέντρο αποθήκευσης του Cushing της Οκλαχόμα έχουν μειωθεί.

Οι αγορές έχουν επίσης συρρικνωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της προσπάθειας του ΟΠΕΚ και μιας ομάδας άλλων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής λήγει τον Μάρτιο του 2018, αλλά ο ΟΠΕΚ θα συναντηθεί στις 30 Νοεμβρίου για να συζητήσει την πολιτική του και αναμένεται να επεκτείνει τις περικοπές.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 15% από τα μέσα του 2016 σε 9,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, χάρη κυρίως στις γεωτρήσεις σχιστολιθικού πετρελαίου. Η αυξημένη παραγωγή είναι πιθανό να μεταφραστεί σε υψηλότερες εξαγωγές, ιδίως στην Ασία.
-----------------------------
Πηγή: zougla .gr
-----------------------------