Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Νέο πρόγραμμα 2 δις € για υποδομές Δήμων

Την έναρξη νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για τις υποδομές των δήμων, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των ΟΤΑ α' βαθμού, ανακοίνωσε, σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2018.
Το νέο πρόγραμμα εστιάζει σε υποδομές δήμων, όπως είναι το αγροτικό δίκτυο, η ύδρευση, η αποχέτευση, αλλά και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα είναι τριμερής, από το ενισχυμένο σε πόρους Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο αρχικός προϋπολογισμός με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ είναι 500 εκατ. ευρώ και σε βάθος πενταετίας θα ανέλθει σε 2 δισ. Ευρώ.

Η καινοτομία αυτού του προγράμματος εδράζεται στο γεγονός ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση από την δανειοδότηση των δήμων, καθώς το Ελληνικό δημόσιο μέσω του ΠΔΕ θα αναλάβει την υποχρέωση της εξόφλησης τόκων και κεφαλαίου για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων. Συνεπώς, θα μπορούν να συμμετάσχουν και δήμοι, που με τα σημερινά δεδομένα δεν είχαν πρόσβαση σε δανειοδότηση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας.
Επίσης, περιλαμβάνονται δράσεις για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτηρίων.

Προτεραιότητα στην αυτοδιοίκηση
“Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση έθεσε σε προτεραιότητα τα μεγάλα έργα υποδομής όπως οι αυτοκινητόδρομοι ή το μετρό της Θεσσαλονίκης. Τώρα θέτει σε προτεραιότητα νέα έργα για τους δήμους”, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας ότι, αυτή η στόχευση απαντά στην προτεραιότητα της κυβέρνησης για παραγωγική ανασυγκρότηση με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει “σημαντικό”, όπως είπε, ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.

Με την επισήμανση ότι τα εν εξελίξει έργα και δράσεις για τους δήμους ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 3 δισ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, τόνισε ότι, “η ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών”.
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι μέσω του υπουργείου Οικονομίας υλοποιούνται προγράμματα άνω του 1,6 δισ. ευρώ για τους δήμους. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε κάποιες από τις δράσεις για τους ΟΤΑ α' βαθμού.

Ενημέρωσε για την χρηματοδότηση μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για 460 εκατ. ευρώ στην διαχείριση απορριμμάτων, 430 εκατ. ευρώ στην διαχείριση αστικών λυμάτων, 85 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης, 70 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση τουριστικού κτηριακού αποθέματος για δήμους.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην στόχευση της κυβέρνησης για αύξηση των εθνικών πόρων του ΠΔΕ, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2018. Έτσι, ενώ το 2017 οι εθνικοί πόροι του ΠΔΕ ήταν 700 εκατ. ευρώ, το 2018 αυτοί ανεβαίνουν στο 1 δισ. ευρώ. “Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε εθνικούς πόρους για έργα που δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ”, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.
------------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
------------------------------------