Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Έρευνα: 1 στους 2 επιλέγει ιδιωτική ασφάλιση -Το 84% ανησυχεί για τις συντάξεις

Παρά την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών, τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις στο κρατικό ασφαλιστικό σύστημα και τη δραματική μείωση των συντάξεων, η αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι καθολική σχεδόν από το 84% του πληθυσμού. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η MRB για λογαριασμό της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με βάση την οποία ένας στους δύο (το 49%), εμπιστεύεται τις ασφαλιστικές εταιρείες για την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων του. Αντίθετα, μόλις το 13% του ερωτηθέντων του δείγματος θεωρεί ότι τα χρήματά του αξιοποιούνται καλύτερα όταν τα διαχειρίζεται το κράτος, ενώ το 28% θεωρεί ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων.


Με βάση τις απαντήσεις στην έρευνα «Απόψεις και αντιλήψεις στην ασφαλιστική αγορά» που καταγράφονται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», έντονη είναι η πεποίθηση (με ποσοστό 85%) ότι οι κρατικές συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω. Η ιδιωτική ασφάλιση και συγκεκριμένα η ανάγκη για καλύψεις υγείας αναδεικνύονται ως τρίτη βασική προτεραιότητα στην κατηγορία ιεράρχησης των προβλημάτων ενός μέσου νοικοκυριού, μετά την εκπαίδευση των παιδιών και την κάλυψη βασικών αγαθών επιβίωσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα πληθυσμού 1.000 ατόμων, με αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά, καθώς συμπεριέλαβε άνδρες και γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή από 25-54 χρόνων σε πανελλαδική κλίμακα. 

Η δυσπιστία ως προς τη βιωσιμότητα της δημόσιας ασφάλισης, αλλά και η ανάγκη για την ιδιωτική ασφάλιση είναι διάχυτη στο συντριπτικό τμήμα του πληθυσμού, που σε ποσοστό:

• 86% εκτιμούν ότι τα κρατικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι ασφαλές.
• 78% θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
• 84% φοβούνται ότι τα Ταμεία δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν επαρκείς συντάξεις στο μέλλον.
• 89% αναμένουν μείωση των κρατικών συντάξεων.
• 91% θεωρούν ότι δεν θα επαρκεί η σύνταξη για να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
• 62% δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κρατικές παροχές υγείας και
• 7 στους 10 αναγνωρίζουν την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων υπηρεσιών υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.


Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δημήτρης Μαζαράκης υπογράμμισε τη σημασία των συμπερασμάτων για τη χάραξη της αναγκαίας στρατηγικής από την πλευρά της ασφαλιστικής αγοράς, προκειμένου οι υπηρεσίες της ιδιωτικής ασφάλισης να «απαντήσουν καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο λόγος για τον οποίο οι πολίτες θα επέλεγαν ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό προϊόν ποικίλλει. Οι απαντήσεις, ωστόσο, συγκλίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιλαμβάνεται την ιδιωτική ασφάλιση ως αναγκαιότητα. 

Συγκεκριμένα, σε ποσοστό:

• 25% οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θεωρούν την ιδιωτική ασφάλιση ως λύση για την εξασφάλιση των ιδίων και των οικογενειών τους, ποσοστό που φθάνει το 45% εάν υπολογιστεί η απάντηση αυτή ως δεύτερη επιλογή.
• 20% έως 30% ότι είναι αναγκαίο κακό.
• 14% έως 32% ότι εξασφαλίζει προστασία.
• 13% έως 27% ότι καλύπτει κάποια ανάγκη.
• 11% έως 22% ότι συνιστά υπευθυνότητα και πρόνοια για το μέλλον.
• 7% έως 12% ότι πρόκειται για πολυτέλεια.
• 6% έως 13% ότι συνιστά επένδυση.
• 5% έως 8% ότι είναι σπατάλη.

Αξιολογώντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο κ. Μαζαράκης υπογράμμισε ότι «οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να είναι μια αξιόπιστη συμπληρωματική λύση και εμπιστεύονται τις ασφαλιστικές εταιρείες όλο και περισσότερο για την υγεία και τη σύνταξή τους». «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης, ώστε όλο και λιγότεροι να θεωρούν την ιδιωτική ασφάλιση ως αναγκαίο κακό», σημείωσε και προς την κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι η συμβολή της εποπτείας, που διαμορφώνεται πλέον με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και εξασφαλίζουν την υψηλή φερεγγυότητα του κλάδου.

Απογοήτευση για τις παροχές του ΕΣΥ
Η υγεία καταγράφεται ψηλά στις προτεραιότητες των αναγκών των πολιτών, που με βάση τις απαντήσεις στην έρευνα έρχεται ως πρώτη επιλογή στο ερώτημα για το κατά πόσον είναι πιθανό να αποκτήσουν στο άμεσο μέλλον ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα το 44% απαντά ότι είναι πολύ πιθανό ή σχεδόν πιθανό να καταφύγει στο άμεσο μέλλον σε ένα ασφαλιστικό προϊόν υγείας, ενώ οριακά χαμηλότερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε ό,τι αφορά τα προγράμματα ζωής που ακολουθούν με 40% και τα προγράμματα σύνταξης με 39%. 

Το κρατικό σύστημα υγείας αξιολογείται από το 62% του πληθυσμού ως καθόλου ικανοποιητικό ή λίγο ικανοποιητικό, ενώ απογοήτευση εκφράζει το 66% του πληθυσμού, που θεωρεί ότι οι ιατρικές παροχές υγείας θα μειωθούν στο μέλλον, έναντι 26% που θεωρεί ότι θα αυξηθούν. 

Υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων –συγκεκριμένα 7 στους 10– που απαντούν ότι θα ήθελαν να εξασφαλίσουν καλύτερες παροχές υγείας μέσω ενός ιδιωτικού προγράμματος περίθαλψης. Να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν δίνονται με βάση την οικονομική τους δυνατότητα να ανταποκριθούν σε ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, καθώς η έρευνα αξιολογεί τις προθέσεις και τις πεποιθήσεις. Ετσι η επαλήθευση αυτών των προσδοκιών συνδέεται με τη βελτίωση των εισοδημάτων και την ανάπτυξη της οικονομίας.
------------------------------------------------------------------
Πηγή: «Καθημερινή» – Ευγενία Τζώρτζη
------------------------------------------------------------------