Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

«Μαγικά» μανιτάρια κατά της κατάθλιψης

Σε μια σημαντική ανακάλυψη φαίνεται ότι έφτασαν οι επιστήμονες του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, οι οποίοι έπειτα από μια έρευνα σε 19 ασθενείς με μη θεραπεύσιμη κατάθλιψη διαπίστωσαν ότι η παραισθησιογόνος ουσία psilocybin, η οποία βρίσκεται σε μανιτάρια μπορεί να «θέσει ξανά σε λειτουργία» τους εγκεφάλους των ανθρώπων αυτών.



 
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά σε θεραπεία της κατάθλιψης, ωστόσο προειδοποιούν ότι ακόμη χρειάζεται μεγαλύτερη μελέτη, καθώς τα ευρήματα βασίζονται σε μικρό μόνο δείγμα ασθενών.

Τα πρώτα αποτελέσματα πάντως φαίνεται να είναι ελπιδοφόρα, καθώς οι μισοί από τους ασθενείς που μετείχαν στην έρευνα σταμάτησαν να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και οι αλλαγές στη διάθεση και στον εγκέφαλό τους διήρκεσαν περίπου πέντε εβδομάδες.

Η ομάδα των επιστημόνων του Imperial, υπό τον δρα Ρόμπιν Κάρατ-Χάρις, προειδοποιούν πάντως τους ασθενείς να είναι προσεκτικοί και να μην προσπαθήσουν να πάρουν μόνοι τους την ουσία.

Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν μικρές έρευνες που έχουν δείξει ότι η ουσία psilocybin μπορεί να δράσει προσφέροντας διαύγεια πνεύματος, επιτρέποντας στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τν κύκλο συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ωστόσο ακόμη δεν έχει μελετηθεί η ακριβής και συνολική επίδραση του παραισθησιογόνου αυτού στην εγκεφαλική λειτουργία.

Οι επιστήμονες υπέβαλαν τους ασθενείς σε μαγνητική εξέταση εγκεφάλου τόσο πριν όσο και μία μέρα μετά τη χορήγηση της ουσίας psilocybin.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, η ουσία επηρεάζει δύο περιοχές-κλειδιά του εγκεφάλου: την αμυγδαλή και το δίκτυο κατάστασης ηρεμίας του εγκεφάλου.

Η αμυγδαλή, η οποία σχετίζεται με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε αισθήματα όπως το άγχος και ο φόβος, μετά τη χορήγηση του παραισθησιογόνου μείωσε τη δραστηριότητά της και όσο αυτή η δραστηριότητα μειωνόταν, τόσο μειώνονταν και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Το δίκτυο κατάστασης ηρεμίας του εγκεφάλου, που ελέγχει τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου έγινε περισσότερο σταθερό.

Οι ίδιοι οι ασθενείς περιέγραψαν πως έζησαν μια «ψυχεδελική εμπειρία», στη διάρκεια της οποία αισθάνθηκαν ότι ο εγκέφαλός τους «τέθηκε σε λειτουργία από την αρχή» ή ότι «αναγεννήθηκε» ή ότι «έκανε επανεκκίνηση» ή ότι «ξεμπλόκαρε και καθάρισε».

Τα θετικό είναι ότι όλο αυτό επετεύχθη με μία μόνο δόση της ουσίας, η οποία είχε μεγάλης διάρκειας αποτέλεσμα, πράγμα που σύμφωνα με τους ψυχιάτρους του Κολεγίου King’s στο Λονδίνο, όπως ο καθηγητής Μιτούλ Μέτα, δίνει το έναυσμα να προχωρήσει περισσότερο η έρευνα. Από την πλευρά του, ο Δρ Κάρατ-Χάρις εξήγησε ότι ακόμη μένουν να γίνουν πολλά, καθώς η ουσία δεν έχει δοκιμαστεί σε υγιής ανθρώπους, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συγκρίσεις και μελέτες. Έως ότου υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, η ουσία psilocybin δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θεραπευτικό μέσο.
----------------------------------------
Πηγή: Independent, BBC
----------------------------------------