Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Ικανοποίηση στο επιτελείο Μητσοτάκη από τις δημοσκοπήσεις -«Κλειδί» η παράσταση νίκης

Με χαμόγελα υποδέχθηκε η Πειραιώς τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Και τα χαμόγελα δεν αφορούν μόνο την πρόθεση ψήφου και τη διαφορά των 13 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία της.

Ένα σημαντικό δεδομένο σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις είναι ότι σταμάτησε η τάση μείωσης της ψαλίδας, τάση που είχε ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι. Ένα δεύτερο σημαντικό δεδομένο είναι η καταλληλότητα διακυβέρνησης Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Όπως λένε τα «γαλάζια» στελέχη, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν πρωθυπουργό. Και τα δύο πιο σημαντικά θέματα στα οποία θα κληθεί να δώσει δείγματα γραφής ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι η οικονομία και η εξωτερική πολιτική. Και στα δύο αυτά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά από τον νυν πρωθυπουργό: 34% έναντι 19,5% στα θέματα οικονομίας και 43,5% έναντι 21,5% στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι η έρευνα έγινε λίγες ημέρες μετά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ και την προσπάθεια του πρωθυπουργού να φιλοτεχνήσει την εικόνα του ηγέτη που συναντάται με τους ισχυρούς της Γης.

Επίσης σημαντικό είναι και το δεδομένο ότι μειώνεται το ποσοστό της απάντησης «κανένας» στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Και σε αυτή την ερώτηση η διαφορά Τσίπρα - Μητσοτάκη έχει φτάσει τις 15 μονάδες.

Μεγάλη σημασία δίνουν τα στελέχη της ΝΔ στην παράσταση νίκης, καθώς θεωρούν ότι δίνει τη γενική αίσθηση της κοινής γνώμης για το πού πάνε τα πράγματα. Άλλωστε πιστεύουν ότι αυτός ο δείκτης καθοδηγεί και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για το τι θα επιλέξουν την ημέρα των εκλογών. Η παράσταση νίκης στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση φτάνει στο εκρηκτικό 65,5%, ενώ μόλις ένα 19,5% πιστεύει ότι τις εκλογές θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη σημασία δίνει η Πειραιώς και στο ποσοστό εκείνων που απαντούν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση και πιστεύουν ότι υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 56%.

Η τελική εκτίμηση που κάνει η Πειραιώς είναι ότι με αυτή τη δημοσκόπηση φαίνεται πως η «φθινοπωρινή αντεπίθεση» που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιστρέψει την πορεία φθοράς της κυβέρνησης έφτασε στα όριά της και ότι από δω και πέρα θα ξεκινήσει μια νέα πορεία φθοράς και πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μόλις εφαρμόσει όλα τα σκληρά μετά που υπάρχουν στον Προϋπολογισμό του 2018.
-----------------------------------------
Πηγή: iefimerida.gr
-----------------------------------------