Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ο έφορος θα αποφασίσει για τις αντικειμενικές αξίες

Μία τελευταία προσπάθεια θα επιχειρήσει η κυβέρνηση συστήνοντας τοπικές επιτροπές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μήπως και καταφέρουν με τον παλαιό και παραδοσιακό τρόπο να θεσπίσουν νέες τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα βασιζόμενες στις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων.
Εάν όμως δεν το κατάφερε η ομάδα εργασίας γιατί να το καταφέρουν οι τοπικές επιτροπές δεδομένου ότι η έλλειψη στοιχείων ισχύει και για αυτές.


Σε ομιλία της σε συνέδριο, η υφυπουργός και πρόεδρος της Επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε ότι «η εύρεση της φορολογητέας αξίας είναι μια δύσκολη άσκηση ακόμη και σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων» και πρόσθεσε ότι «κάθε χώρα έχει αναζητήσει τη δική της λύση στο ζήτημα αυτό και έχει πειραματιστεί με διαφορετικές μεθόδους ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διάρθρωσης της ιδιοκτησίας των ακινήτων, των δημοσιονομικών αναγκών της συγκεκριμένης περιόδου καθώς και άλλες οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους».

«Στόχος είναι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως το τέλος του έτους, με ένα σύστημα τιμών που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων», δήλωσε η υπουργός.
Όπως δήλωσε η Κ. Παπανάτσιου, «εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια μόνο φορά αλλά θα προσφέρει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων», ενώ παράλληλα θα διατηρηθούν οι τοπικές επιτροπές που δίνουν στοιχεία τιμών των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η λειτουργία των τοπικών επιτροπών είναι απαραίτητη και στη νέα εποχή χωρίς βεβαίως να αίρεται το ερώτημα «πώς οι επιτροπές θα προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες εκεί που δεν υπάρχουν συναλλαγές». Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα αλλά και να λυθούν άλλα ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν, όπως είναι η ταχύτητα και η τάση υποτίμησης των αξιών λόγω τοπικών συμφερόντων, σχεδιάζουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας των επιτροπών, ώστε να μπορούν όχι μόνο να συσταθούν άμεσα αλλά να δώσουν τα αποτελέσματα ταχύτατα, έγκυρα, με ενιαίο τρόπο και εντός των προθεσμιών».

Πρόσθεσε επίσης πως «σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης».

Τόνισε πως η χώρα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει το έργο της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στόχος σε αυτή τη φάση είναι αποκλειστικά η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και όχι άλλων παραμέτρων του συστήματος αντικειμενικών αξιών.
---------------------------------
Πηγή:  liberal.gr
---------------------------------