Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Η Πελοπόννησος «χρυσοπληρώνει» τις παράνομες χωματερές

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το WWF Ελλάς στην 13η ετήσια έκθεση «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2017 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών.


Για ακόμα μια χρονιά, τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει -εν μέσω κρίσης- η Ελλάδα αποτελούν απόδειξη της απουσίας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και ορθής εφαρμογής της. Δυστυχώς, η διπλή δεύτερη θέση της Ελλάδας για μη συμμόρφωση σε αποφάσεις (5) του Δικαστηρίου της ΕΕ και για τον αριθμό υποθέσεων (24) που εκκρεμούν λόγω παραβιάσεων του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ, φαίνεται να παγιώνεται στον χρόνο, δημιουργώντας αρνητικές συνθήκες με σημαντική οικονομική διάσταση. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα έχει πληρώσει περισσότερα από 37,3 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΔΕΕ για τις χωματερές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για την παράνομη διαχείριση αποβλήτων επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις ύψους 835.100 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 122.680 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 138.050 ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και 70.600 ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεχωρίζει ο μεγαλύτερος όγκος διοικητικών κυρώσεων σε δημοτικές αρχές και δημοτικές  επιχειρήσεις  για  παράνομη  διαχείριση  αποβλήτων  και  λειτουργία  χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Επίσης, αρκετές αποφάσεις αφορούσαν τη μη σύννομη διάθεση αποβλήτων  από  εταιρείες  παραγωγής  χυμών  και  βεβαίως  το  διαχρονικό  ζήτημα  της παράνομης διάθεσης σε φυσικά οικοσυστήματα των αποβλήτων ελαιοτριβείων (κατσίγαρου).

Επίσης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου επεβλήθησαν σε ΟΤΑ τα εξής πρόστιμα: 36.000 ευρώ για υποβάθμιση τοπίου, 700 ευρώ για την αέρια ρύπανση, 6.500 ευρώ για παραβάσεις σε αιγιαλό - παραλία (3 αποφάσεις) και 1.000 ευρώ για επεμβάσεις σε ρέμα.

Άγνωστη παραμένει η κατάληξη αυτών των αποφάσεων επιβολής κυρώσεων, καθώς στη συνέχεια πολλές από αυτές προσβάλλονται και ακυρώνονται.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το ποσοστό των χρημάτων που δεν εισπράττει το κράτος από επιβαλλόμενα πρόστιμα για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2015, τα πρόστιμα μόνο για την αυθαίρετη δόμηση ανέρχονταν στα 183.440.155,84 ευρώ, ενώ από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 3.173.548,76 ευρώ (περίπου 1,7%).

Οι πλέον αξιοσημείωτες εξελίξεις που καταγράφονται στην έκθεση της WWF είναι οι εξής:

- Η κύρωση της Συμφωνίας για το Πάρκο Πρεσπών.
- Η υιοθέτηση νέων αυστηρών ορίων εκπομπών για μεγάλες μονάδες καύσης με θετική ψήφο της Ελλάδας.
- Εκτός λειτουργίας παραμένει ουσιαστικά το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.
- Η μη ενσωμάτωση της νέας οδηγίας για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελεί αδικαιολόγητη εξέλιξη, για την οποία η Ελλάδα έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την ΕΕ.
- Σοβαρό έλλειμμα διαφάνειας χαρακτηρίζει το σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος.
-  Το ποσοστό των πράσινων πόρων που καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο και μπορεί ανά έτος να διοχετευθεί σε δράσεις προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος παραμένει περιορισμένο στο 2,5%.
-  Ο προϋπολογισμός του Γαλάζιου Ταμείου (μέρος του Πράσινου Ταμείου που χρηματοδοτεί την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης) για το 2017 ήταν 2.378.931 ευρώ, εκ των οποίων τα 783.538 αφορούν σε πλωτά μέσα αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης. Η μίσθωση του αντιρρυπαντικού πλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια στη θάλασσα (EMSA), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό, από πόρους του Γαλάζιου Ταμείου, κόστισε 340.000 ευρώ.
- Επανέναρξη των έργων εκτροπής του Αχελώου, αυτή τη φορά με νέα προσέγγιση: αποσπασματικά, ως δήθεν ανεξάρτητα μεταξύ τους φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς.
-  Η δημιουργία του ηλεκτρονικού «ευρετηρίου αιγιαλών», το οποίο όμως ακόμα δεν είναι πλήρες.
-  Η πρόοδος στην ανάρτηση δασικών χαρτών, με πολλούς όμως αστερίσκους λόγω των εξαιρέσεων και των προσπαθειών τακτοποίησης παρανομιών μέσα από αυτό το σημαντικό εργαλείο προστασίας των δασών.

Δείτε όλη την έκθεση εδώ
----------------------------------------------------------------------
Πηγή: notospress.gr-Με πληροφορίες από wwf.gr
----------------------------------------------------------------------