Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Περάσαμε σε άλλο επίπεδο, 'ρωμαλέοι' έδειραν ανάπηρο

Ο ακτιβιστής ΑΜΕΑ καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια επειδή δεν συμφωνούσε με τις απόψεις τους
φοιτητές του Οικονομικού πανεπιστημίου επιθυμούν την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ένα σεμινάριο καριέρας.

Μια χούφτα φοιτητών που διαολοστέλνει τον εθελοντισμό και την καριέρα (sic) κάνει κουμάντο στη σχολή που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (ως προκεχωρημένο φυλάκιο του ανεξάρτητου κράτους των Εξαρχείων) και προειδοποιεί τα μέλη της διεθνούς οργάνωσης AIESEC ότι άμα ξαναπατήσουν το πόδι τους στο ανεξάρτητο κρατίδιο, “θα φύγουν με σφαλιάρες”.



Μου προκαλεί ωστόσο τουλάχιστον αναγούλα το γεγονός ότι οι ακτιβιστές παλικαράδες πρόλαβαν ήδη και έριξαν σφαλιάρες, μπουνιές και κλοτσιές σε έναν ανάπηρο νεαρό που πάσχει από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και επιχείρησε να συμμετάσχει στο σεμινάριο για να μιλήσει σε νέους φοιτητές για το πώς τα μέλη μιας ευπαθούς ομάδας όπως οι ΑΜΕΑ, μπορούν να πετύχουν διάφορες νίκες στη ζωή τους.

Μόνο και μόνο επειδή οι “σύντροφοι” φέρονται να προσεβλήθησαν επειδή ο νεαρός πέταξε το φυλλάδιο που μοίραζαν και το οποίο εξηγούσε τους “5+1 λόγους να μην πας AIESEC”. Η AIESEC είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Αποτελεί σύμβουλο του οικονομικού και κοινωνικού συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών και είναι αναγνωρισμένη από την Unesco. Δεν αναγνωρίζεται όμως από αυτοπροσδιοριζόμενους ως αναρχικούς που περιφρουρούν τον ιερό χώρο ενός πανεπιστημίου από ασθένειες όπως η καριέρα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Lifo που επικαλείται μαρτυρία του ΑΜΕΑ, ο νεαρός επιχείρησε να μπει στο χώρο της σχολής αλλά όταν πέταξε το φυλλάδιο με τις απόψεις των, ξυλοκοπήθηκε και εν συνεχεία τον πέταξαν έξω απ' τη σχολή προπηλακίζοντάς τον. Πρόκειται προφανώς για μια διαφορετική εκδοχή του “ρωμαλέου κινήματος” που πρόσφατα επικαλέστηκε ο Υπ. Παιδείας. Τόσο ρωμαλέου που δεν νιώθει ντροπή να επιτίθεται ως όχλος σε έναν και μόνο άνθρωπο (και δη ανάπηρο) επειδή οι “ρωμαλέοι” φοιτητές υπέθεσαν ότι διαφωνεί με τις απόψεις τους.

Η ίδια η Πρυτανεία είναι προφανώς αδύναμη να προστατέψει τους φοιτητές και να περιφρουρήσει το χώρο της σχολής. Δεν είναι μόνον ο νόμος που της δένει τα χέρια. Αν δεν υπάρξει συντονισμένη αντίδραση απέναντι στις συμμορίες που λυμαίνονται τις σχολές, η αντίδραση θα είναι τέτοια που όσοι αντιδράσουν θα βρεθούν στο στόχαστρο. Εδώ στοχοποίησαν τον κο. Συριγγο επειδή χρησιμοποίησε το νόμιμο δικαίωμα του να δικάσει αυτούς που τον έδειραν, φαντάζεστε τι θα συμβεί αν επιχειρήσει ο Πρύτανης του ΟΠΑ να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους;

Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας δεν έχει αντιδράσει. Έχουν περάσει δυο ημέρες και δεν βρέθηκε κανείς να μιλήσει για το περιστατικό. Θα μου πείτε ότι δεν έχει αντιδράσει ούτε σε άλλες περιπτώσεις. Ούτε στις καταγγελίες των ίδιων των φοιτητών περί εμπορίας ναρκωτικών και πορνείας στους χώρους των πανεπιστημίων. Εδώ όμως είναι μια διαφορετική περίπτωση. Πρόκειται για τον ξυλοδαρμό ενός ανθρώπου με αναπηρία. Αν η κοινωνία μας δεν μπορεί να προστατέψει τα μέλη της που είναι ανήμπορα να αντιδράσουν, έχει αποδεχθεί τη μετατροπή της σε ζούγκλα.
Ξύλο και περισσότερο ξύλο

Άλλωστε ο ξυλοδαρμός μοιάζει να αποτελεί μια πρακτική στα όρια του αποδεκτού. Χθες στα δικαστήρια του Πειραιά δικάζονταν ένας εκ’ των δραστών που ξυλοκόπησε με αγριότητα τον φίλαθλο με την φανέλα του Παναθηναικού στο “Καραισκάκης”. Είναι κατ’ αρχήν ανήκουστο να βρίσκει συμπαραστάτες ένας άνθρωπος που με τόση βιαιότητα επετέθη σε έναν οπαδό άλλης ομάδας. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν το ανατριχιαστικό σύνθημα «Είμαστε οπαδοί και όχι εγκληματίες, δυο φάπες τις βαφτίσατε κακούργημα, ληστείες». Η σκληρή εικόνα του ξυλοδαρμού, εύκολα βαφτίστηκε “δυο φάπες”.

Ακόμη πιο ανήκουστο ωστόσο είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στα δικαστήρια, ένας εκ’ των οπαδών λογομάχησε με εργάτη συνεργείου συντήρησης ανελκυστήρα. Η λογομαχία δεν άργησε να μετατραπεί σε σύρραξη και ο όχλος ξυλοκόπησε με αγριότητα τον εργάτη, όπως κατήγγειλε εν συνεχεία στην αστυνομία ο ίδιος.
---------------------------------------------------------
 Πηγή: news247.gr-Σταμάτης Ζαχαρός 
---------------------------------------------------------