Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ερώτηση για τα κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία της Α'βαθμιας και της Β'βάθμιας εκπαίδευσης

Ερώτηση για τα κενά που εντοπίζονται σε πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού, κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος. 


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, να χάνονται εκατοντάδες διδακτικές ώρες τόσο για τους μαθητές του γυμνασίου, όσο και για τους μαθητές του Λυκείου που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην ερώτησή του ο κ. Κατσαφάδος αναφέρεται και στα ολοήμερα σχολεία της χώρας που λειτουργούν είτε με κενά ή με μειωμένο ωράριο, καθώς και στα σχολεία Ειδικής Αγωγής.
Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

«Δυο μήνες έχουν περάσει από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και δυστυχώς ακόμα παραμένουν ακάλυπτα πολλά κενά σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΥΣΠΕ Πειραιά, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παρατηρούνται κενά ανά ειδικότητα: 

Δάσκαλοι: 12, Αγγλικών:5, Γαλλικών 3, Μουσικής 9, Φυσικής Αγωγής: 16, Εικαστικά:20, Θεατρική Αγωγή: 4, ΣΜΕΑΕ-ΤΕ: 45, Παράλληλη στήριξη: 175. 

Αντίστοιχα κενά παρατηρούνται και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να χάνονται κρίσιμες διδακτικές ώρες για τους μαθητές του γυμνασίου, μα ιδίως του Λυκείου που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί από τους γονείς για τα Ολοήμερα σχολεία, αφού το ποσοστό των συγκεκριμένων σχολείων που λειτουργούν με πλήρες πρόγραμμα για όλες τις τάξεις, περιορίζεται περίπου στα μισά, καθώς σημειώνονται πολλά κενά σε ειδικότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προγραμματισμού για χιλιάδες οικογένειες μαθητών, προερχόμενες κυρίως από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. 

Ερωτήματα σημειώνονται αναφορικά και με τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής, για το πόσα από αυτά λειτουργούν κατά την νέα σχολική χρονιά με πλήρες προσωπικό και χωρίς κενά.  

Τέλος για την παράλληλη στήριξη, ενώ υπάρχουν 5.600 εγγεγραμμένες διαγνώσεις και για να καλυφθούν πλήρως με «ένα  εκπαιδευτικό ανά μαθητή», για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται 3.600 επιπλέον προσλήψεις.
 
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.            Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός κενών ανά ειδικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Πειραιά;
2.            Τι πρόκειται να κάνει, προκειμένου να καλύψει άμεσα τα κενά στα σχολεία του Πειραιά και των νησιών και να μη χαθούν άλλες διδακτικές ώρες;
3.            Πόσα Ολοήμερα σχολεία υπολειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα ή λειτουργούν με κενά ή με μειωμένο ωράριο; Τι πρόκειται να κάνει προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα με πλήρες ωράριο;
4.            Τι κενά υπάρχουν στα σχολεία της ειδικής αγωγής του Πειραιά και της χώρας γενικότερα; Τι πρόκειται να κάνει, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά;
5.            Τι κενά υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον θεσμό της παράλληλης στήριξης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Πειραιά; Πότε πρόκειται να καλυφθούν;

Πειραιάς 26 Οκτωβρίου 2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων