Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Αναζητούνται αγοραστές για έξι ομίλους στο χώρο της υγείας!

Σε ριζική αναδιάρθρωση αναμένεται να οδηγηθεί, την επόμενη διετία, ο κλάδος ιδιωτικών κλινικών, υπό το βάρος των υψηλών δανειακών του υποχρεώσεων, του χαμηλού βαθμού απασχόλησης της υφιστάμενης δυναμικότητας και των παρενεργειών, που προκαλεί η συνεχής αλλαγή κανόνων ως προς το ύψος των περικοπών και των εκπτώσεων από πλευράς ΕΟΠΥΥ. 
Το πρώτο δείγμα της αλλαγής σελίδας έχει, ήδη, δοθεί. Η κλινική Metropolitan περνά υπό τον έλεγχο του fund CVC Capital Partners, με τη συμμετοχή στο σχήμα και κάποιων εκ των παλαιών μετόχων της (Θεοχαράκης, Σπυρίδης). Το παραπάνω deal αποτέλεσε το πρώτο καλό νέο, μετά από καιρό, για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες.


Η είσοδος της CVC Capital, αφενός αποτυπώνει το ενδιαφέρον των private equity funds να επενδύσουν στην αναδιάρθρωση του κλάδου, αφετέρου βάζει μια τιμή αναφοράς στο τραπέζι, ως προς το που αποτιμάται η αξία των κλινικών, με βάση τις επιδόσεις λειτουργικής κερδοφορίας ( κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων – EBITDA).

Πέραν της διατυπωμένης πρόθεσης της CVC Capital Partners να διευρύνει τη θέση της στην εγχώρια αγορά, αγοράζοντας δεύτερη γενική κλινική στο κέντρο ή στα βόρεια προάστια, ενδιαφέρον εκδηλώνεται από αρκετά επενδυτικά κεφάλαια για τον κλάδο της υγείας.

Το γεγονός ότι υπογράφηκαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (ΝDAs) με περίπου 30 ενδιαφερομένους για το project πώλησης των δανείων της Euromedica, το οποίο ανέθεσαν στην Deutsche Bank οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, είναι ενδεικτικό της κινητικότητας, που υπάρχει.

Το κλειδί για τις βασικές εξελίξεις στον κλάδο κρατά η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα δεσμεύεται από το πλάνο αναδιάρθρωσης, που έχει υπογράψει, να πουλήσει ως τα μέσα του 2018 το Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο είχε αποκτήσει προ τριετίας, μέσω πλειστηριασμού, με επισπεύδουσα την ίδια.
Η Πειραιώς αποφασίζει για την πώληση Ντυνάν και Υγεία

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς, ως μέτοχος και μεγαλοπιστωτής του ομίλου MIG, θα αποφασίσει, πρακτικά, το χρόνο και τη «φόρμουλα», υπό την οποία η MIG θα προχωρήσει στην πώληση του ομίλου Υγεία. Καθοριστική θα είναι η στάση της συγκεκριμένης τράπεζας και για την επόμενη ημέρα της μαιευτικής κλινικής Ρέα, καθώς αποτελεί τον μοναδικό πιστωτή της.

Πρόσφατα, παρουσιάζοντας στη διοίκηση του ΤΧΣ τη στρατηγική της για τη MIG, η Πειραιώς ανέφερε ότι ως το τέλος του 2019 προγραμματίζεται η πώληση του συνόλου των θυγατρικών και συμμετοχών της. Ο όμιλος Υγεία (σ.σ περιλαμβάνει επίσης τις μαιευτικές κλινικές Μητέρα και Λητώ καθώς και τη γενική κλινική Υγεία στα Τίρανα) θα βγει, επομένως, προς πώληση μέσα στην επόμενη διετία.

Το ερώτημα είναι αν Πειραιώς και MIG επιλέξουν τακτική αντίστοιχη, με αυτή που προκρίθηκε στην περίπτωση των ακτοπλοικών Attica Group και Hellenic Sea Ways. Αν, δηλαδή, αποφασίσουν να πουλήσουν «πακέτο» τον όμιλο Υγεία με το Ερρίκος Ντυνάν. Πρόκειται για κίνηση που εξετάζεται, προς το παρόν, όμως, «σκοντάφτει» σε σειρά εμποδίων.

…και το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και η Ρέα
Υπάρχει, τέλος, η μικρή πιθανότητα η Πειραιώς να επιλέξει να ομαδοποιήσει ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στον χώρο των κλινικών. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως η περίμετρος να περιλαμβάνει και την μαιευτική κλινική Ρέα η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της, με το ξέσπασμα της κρίσης, με αποτέλεσμα να διαθέτει υψηλό δανεισμό αποκλειστικά σχεδόν από την Πειραιώς.
Η Ρέα εμφάνιζε στο τέλος του 2016 καθαρό δανεισμό 55,6 εκατ. ευρώ, με EBITDA ( σ.σ μετά την πρόβλεψη για clawback και rebate) 9,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε πάρει ομολογιακό δάνειο ύψους 64 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, το οποίο έχει μειωθεί στα 57 εκατ., ενώ πέρσι υπέγραψε με την τράπεζα τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των υπολειπόμενων δόσεων.

Πώληση της Ευρωκλινικής σε ορίζοντα διετίας
Αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωκλινικής καλούνται να πάρουν οι επενδυτές, που έβαλαν κεφάλαια στο fund South Eastern European Fund (SEEF). Η διάρκεια του SEEF λήγει και αν δεν παραταθεί, όπως επιχειρείται, για μια διετία, η Global Finance, ως διαχειριστής, θα πρέπει να κινήσει τη διαδικασία πώλησης του ομίλου Ευρωκλινικής, καθώς και των υπόλοιπων συμμετοχών του ( ICAP, Biofarma κά).

Όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να παραταθεί για μια διετία η «ζωή» του SEEF, εξέλιξη για την οποία, αφενός απαιτείται η συναίνεση τουλάχιστον του 75% των μεριδιούχων του, αφετέρου η συγκρότηση ομάδας νέων και παλαιών επενδυτών, που είναι διατεθειμένοι να βάλουν «φρέσκο» χρήμα, προκειμένου να εξαγοράσουν τα μερίδια όσων επιθυμούν να αποεπενδυθούν.
Στόχος είναι η Ευρωκλινική να παραμείνει υπό τον έλεγχο του fund, ως ότου ολοκληρωθεί, όπως εκτιμάται, ένα σημαντικό μέρος της αναδιάρθρωσης του κλάδου υγείας στην Ελλάδα. Ακόμη και έτσι, όμως, ο όμιλος Ευρωκλινική παραμένει προς πώληση καθώς το fund θα πρέπει να αποεπενδυθεί σε ορίζοντα διετίας.

Αποφάσεις για θυγατρικές από την Ιασώ
Αποφάσεις καλούνται να πάρουν και οι ιατροί – μέτοχοι του Ιασώ, με γνώμονα την προστασία της βασικής δραστηριότητας του ομίλου, που παραμένει σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας η μαιευτική κλινική.

Έχοντας επεκταθεί τα προηγούμενα χρόνια στις γενικές κλινικές ( Ιασώ General), τις υπηρεσίες αποκατάστασης (Φιλοκτήτης) καθώς και στην επαρχία ( Ιασώ Θεσσαλίας) ο όμιλος βαρύνεται από απαιτητικό δανεισμό με μόνο τη μητρική να διατηρεί ικανοποιητικό περιθώριο EBITDA.
Υπό το παραπάνω πρίσμα είναι ιδιαίτερα πιθανόν να υπάρξουν πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών, προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός και ο όμιλος να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό προσέλκυσης ιατρικού τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος έχει μια τουλάχιστον δελεαστική πρόταση για την πώληση θυγατρικής του την οποία και εξετάζει.

Τέλος, εντολή διερεύνησης αγοραστών έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μεγάλη χρηματιστηριακή ( Axia) από ιδιοκτήτη εύρωστου οικονομικά ομίλου υγείαςμ με μικρό δανεισμό και ζηλευτά επίπεδα ελεύθερων ταμειακών ροών. Η αγορά αποδίδει την κίνηση στις νέες αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ για περιορισμό του κόστους καθώς και στις διαφαινόμενες αλλαγές, που επέρχονται σε όλο τον κλάδο. 

Euromedica: Ξεκινά ο διαγωνισμός για πώληση δανείων 400 εκ. ευρώ
- Βάσει των μη δεσμευτικών προσφορών θα αποφασίσουν οι τράπεζες αν και πως συνεχίζουν
Τη διαδικασία για την πώληση δανείων της Euromedica, αθροιστικής ονομαστικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ, κινεί η Deutsche Bank, κατόπιν σχετικής εντολής των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής.

Στην αφετηρία του διαγωνισμού βρίσκονται περίπου 30 ενδιαφερόμενοι, - κατά κύριο λόγο private equity funds - οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας. H Deutsche θα δεχθεί μη δεσμευτικές προσφορές, ξεχωριστά, για τα δάνεια κάθε μιας εκ των τεσσάρων τραπεζών.
Με βάση τις ενδεικτικές προσφορές, η κάθε τράπεζα θα αποφασίσει, αν θα συνεχίσει τη διαδικασία, προχωρώντας στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, ή αν θα κάνει πίσω.

Η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι Alpha Bank και Eurobank, αν πάρουν στοιχειωδώς καλές ενδεικτικές προσφορές, θα δώσουν εντολή για συνέχιση του διαγωνισμού. Στον αντίποδα, δεν είναι ξεκάθαρο τι θέση θα κρατήσουν η Εθνική, που μπήκε στη διαδικασία τελευταία, μετά από απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της, και η Πειραιώς.

Το ύψος των ενδεικτικών προσφορών σε σχέση με τις ειδικές προβλέψεις, που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες για τα δάνεια της Euromedica θα παίξει κομβικό ρόλο στο αν θα συνεχισθεί και πως ο διαγωνισμός. Ρόλο αναμένεται να παίξει και η πίεση από πλευράς επόπτη προς τις τράπεζες για επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Εκτιμάται, πάντως, ότι οι προσφορές θα είναι χαμηλές καθώς τα δάνεια έχουν ως ενέχυρο μετοχές θυγατρικών και συμμετοχών, που με τη σειρά τους βαρύνονται από δικό τους δανεισμό, σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις ληξιπρόθεσμο. Κάποιες εξ αυτών διαθέτουν, επίσης, αρνητική καθαρή θέση.
Ακόμη και υπό τις παραπάνω συνθήκες, είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες συντονίζουν τη δράση τους για πώληση δανειακών απαιτήσεων μιας εταιρείας.

Ενδεχόμενη επιτυχής κατάληξη του διαγωνισμού, αφενός θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αφετέρου θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για μερίδα επιχειρηματιών, που ενώ εκτιμάται ότι διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική και περιουσιακή θέση για να στηρίξουν τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις τους, αποφεύγουν να το πράξουν.

Στο τέλος του 2016 ο δανεισμός της Euromedica ανερχόταν σε 408 εκατ. ευρώ ( καθαρός δανεισμός 397,5 εκατ. ευρώ) με το ύψος των ληξιπρόθεσμων δανείων να ανέρχεται σε 354,7 εκατ. ευρώ! Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ( σ.σ προς προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφορία κά) κατά την ίδια ημερομηνία ανερχόταν σε 416,5 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση 198.5 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των βασικών περιουσιακών στοιχείων της Euromedica είναι ενεχυριασμένο για τα παραπάνω δάνεια. Μετοχές θυγατρικών και συμμετοχών (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, 10% του Ιασώ), ακίνητα και απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου περιλαμβάνονται στα ενέχυρα, που έχουν δοθεί στις τράπεζες.

Όπως αναφέρει η Euromedica στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2016, τον Μάιο του 2015 υπέγραψε µε το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών συµφωνία αναστολής πληρωµών (Standstill Agreement) και ανέθεσε σε συνεργασία µε αυτές σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους την εκπόνηση πενταετούς επιχειρηµατικού σχεδίου (business plan).

Το business plan είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016 και βάσει αυτού βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, όπως αναφέρεται, οι συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Euromedica. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Euromedica έλαβε από τις πιστώτριες τράπεζες, εντός των πρώτων μηνών της φετινής χρονιάς, το προσχέδιο των όρων σύµβασης (term sheet) για την αναδιάρθρωση σηµαντικού µέρους του τραπεζικού δανεισµού των θυγατρικών της.
----------------------------------
Πηγή:  nextdeal.gr
-----------------------------------