Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Πότε θα επιστραφούν τα 400 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους; - Νέα εξέλιξη!

"Υποσχετική" για το απώτερο μέλλον έδωσε ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Τάσος Πετρόπουλος στους συνταξιούχους που διεκδικούν τα επιπλέον ποσά τα οποία παρακρατήθηκαν παρανόμως από την εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016.
Ο υφυπουργός αναγνωρίζοντας ότι είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών δήλωσε ότι από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο και δεσμεύτηκε για τη σταδιακή επιστροφή των ποσών.

Κύκλοι του υπουργείου έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η επιστροφή των εισφορών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δε θα διαταράσσει τη δημοσιονομική ισορροπία.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες διεκδικήσεις στο παρελθόν θεωρήθηκαν δημοσιονομικός κίνδυνος για τους δανειστές οι οποίοι δέσμευσαν μέσω των μνημονίων το υπουργείο εργασίας να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί κύμα προσφυγών στα δικαστήρια.

Ας δούμε όμως το ιστορικό που προκάλεσε το δικαίωμα επιστροφής των εισφορών και τι ποσά διεκδικεί κάθε συνταξιούχος.

Εδώ και 5 χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.

Δηλαδή η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ υγείας 6% για τις κύριες συντάξεις υπολογιζόταν στις μικτές συντάξιμες αποδοχές ,πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια. (Η εισφορά έως το 2015 ήταν 4% και από τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε σε 6%).

Για παράδειγμα το καθαρό ποσό που φθάνει στα χέρια του συνταξιούχου από μια κύρια σύνταξη 1780 ευρώ ,η οποία έχει υποστεί πέντε περικοπές είναι 1250 ευρώ. Ωστόσο η νέα παρακράτηση υπέρ ασθενείας υπολογίζεται στο αρχικό ποσό και ανέρχεται σε 106.8 ευρώ αντί για 75 ευρώ.

Με διάταξη του ν.4387/2016 (άρθρο 44) αποκαταστάθηκε ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας για το παραπάνω χρονικό διάστημα και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το μεικτό ποσό της σύνταξης, αφού όμως αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.

Οι συνταξιούχοι ωστόσο διεκδικούν και τα ποσά που έχουν παρανόμως εισπραχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Νέα εξέλιξη
Ειδικοί στην ασφάλισης εκτιμούν ότι το ποσό που διεκδικούν οι συνταξιούχοι ανέρχεται σε 400 ευρώ κατά μέσο όρο και το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, μία νέα εξέλιξη σημειώνεται σήμερα στο όλο θέμα καθώς το Ενιαίο δίκτυο Συνταξιούχων που καταθέτει Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για την παράνομη παρακράτηση εισφορών υποστηρίζει ότι οι απώλειες άρα και το ποσό που διεκδικεί ο κάθε συνταξιούχος φθάνει έως και 3.000 ευρώ.
-----------------------------------------
Πηγή:  nextdeal.gr
-----------------------------------------