Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Πυρκαγιά, η άποψη ενός απόδημου-πυρόπληκτου

Κύριε, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με τα διαδραματισθέντα κατά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, που έπληξε το νησί μας και επί τετραήμερο προκάλεσε δικαιολογημένα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης


Ο υπογράφων δυστυχώς έχει δυσάρεστη εμπειρία, αφού το έτος 2007 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικεία του, ένεκα μεγάλης πυρκαγιάς εκκενώθηκε ο οικισμός Ακτή Νηρέως, Ευβοίας, όπου διαμένω. Ευτυχώς, οι ζημιές στην ιδιοκτησία μου ήταν ασήμαντες, αλλά αρκετά σπίτια του οικισμού καταστράφηκαν.

Ενώ, λοιπόν, το πανελλήνιο παρακολουθούσε την εξέλιξη της πυρκαγιάς στα Κύθηρα και τις καταστροφικές της συνέπειες, όταν επιτέλους τέθηκε υπό έλεγχο, έκπληκτος άκουσα από τα δελτία ειδήσεων ότι η πολιτεία έκανε τα αδύνατα δυνατά για την κατάσβεσή της και αδίκως ο κύριος Δήμαρχος Κυθήρων παραπονείται.

Μάλιστα πληροφορήθηκα και την πολιτική ταυτότητα του δημάρχου, την οποία αγνοούσα, ότι ανήκει λέει στο κόμμα της ΝΔ και είναι δεκανίκι της.

Προσωπικά, ουδόλως με ενδιαφέρει που ανήκει πολιτικά ο κύριος Δήμαρχος, τον οποίο γνωρίζω μόνο εξ όψεως από το αξίωμα του και η προσωπική μου γνώμη είναι θετική για το έργο του.

Κατηγορείται, λοιπόν, ότι είχε υπερβολικές απαιτήσεις από τον κύριο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος κύριος Υπουργός αδυνατεί να κατανοήσει ότι ένα νησί με τις ιδιαιτερότητες των Κυθήρων στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με πλήθος επισκεπτών, πλήττεται ανεπανόρθωτα από την πυρκαγιά.

Δικαίως ο Δήμαρχος του νησιού αυτού, κύριε Υπουργέ, εκφράζει έστω και υπερβολικά (να το δεχτώ) κραυγή αγωνίας για τον τόπο του και για την ασφάλεια των κατοίκων του, η οποία βεβαίως απειλήθηκε και το ότι δεν είχαμε σοβαρότερες εξελίξεις οφείλεται στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών, κατοίκων, επισκεπτών κ.λ.π.

Ο κύριος Υπουργός, λοιπόν, θα έπρεπε να περιοριστεί σε μια απλή έκφραση συμπάθειας για τη δοκιμασία που υπέστη το νησί και όχι να στρέφει τα πυρά του, κατά του Δημάρχου, σε αντιπερισπασμό για να καλύψει τις αδυναμίες της πολιτείας.

Με εκτίμηση
Παναγιώτης Σ. Ταμπάκης
Συνταξ. Αστυνομικός
Αλιβέρι Ευβοίας