Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - PAVLOPETRI WATCH DAY

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

July 20, 2017

Contact: Connie Burke    +30 69.44.45.34.82       ccburke05@gmail.com

PAVLOPETRI WATCH DAY

Στις 29 και 30 Ιουλίου  2017 το World Monuments Fund ( Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων) και η  ARCH International (Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) διοργανώνουν το Pavlopetri Watch Day 2017 με δραστηριότητες στην Νεάπολη Λακωνίας , την Ελαφόνησο και το Παυλοπέτρι.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου  στις 11.00 πμ η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα  θα πραγματοποιήσει υποβρύχια ξενάγηση ( απαραίτητο να έχετε  μαζί σας μάσκα και αναπνευστήρα ) στα Αγγλικά και στα Ελληνικά στο Παυλοπέτρι,  την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία  στον κόσμο.  Θεμέλια κατοικιών , δημόσιων κτιρίων, δρόμοι, προαύλιοι χώροι,κιβωτιόσχημοι τάφοι, πίθοι και άλλα αντικείμενα  είναι ορατά μόλις 2-3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε όλη την πόλη που κάλυπτε έκταση 70.000 τετραγωνικών μέτρων ( 7 εκτάρια ή αλλιώς 70 στρέμματα)

Το Σάββατο Ιουλίου στις 7μ.μ. στο συνεδριακό χώρο του Ξενοδοχείου Limira Mare στην Νεάπολη  θα μιλήσει για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά η δρ. Mechtild Rossler, επικεφαλής της Διεύθυνσης Κληρονομιάς και Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  UNESCO. Η Κυρία Rossler είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους ,  υπεύθυνη ´ολων των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η δρ. Έλενα Κόρκα, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού θα κάνει παρουσίαση με θέμα την διαχείριση ενάλιων χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου  θα πραγματοποιηθεί συμβολικός αγώνας δρόμου για το Παυλοπέτρι .Ο αγώνας θα  ξεκινήσει στις 7 το πρωΐ. Σημείο   εκκίνησης είναι η  ταβέρνα ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ στην Νεάπολη.  Η διαδρομή είναι από  τον παραλιακό δρόμο μέχρι την Παραλία του Νερατζιώνα,  συνεχίζει στην παραλία του Μαγγάνου, στο Παυλοπέτρι και  καταλήγει στο εστιατόριο Η ΠΟΥΝΤΑ.

Όσοι συμμετέχουν με βάδην τερματίζουν στην παραλία του Νερατζιώνα ( μικρή διαδρομή 4χλμ) ενώ οι δρομείς τερματίζουν στο εστιατόριο Η ΠΟΥΝΤΑ
( μεγάλη διαδρομή 9χλμ)

Την Κυριακή στις 11 π.μ. στο σχολείο της Ελαφονήσου ο Σταύρος Δεληγιαννίδης θα μιλήσει με θέμα Παυλοπέτρι: Μια Εικονική Αναπαράσταση. Το μεσημέρι στο  προαύλιο χώρο τουΙερού  Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στην Ελαφόνησο η Δέσποινα Κουτσούμπα οργανώνει δραστηριότητες για παιδιά.
Θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες από το Παυλοπέτρι και το θαλάσσιο περιβαλλον του Όρμου των Βατίκων σε δύο σημεία : α) στο ξενοδοχείο Limira Mare στην Νεάπολη και β) έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Ελαφόνησο.

Το 2016 το World Monuments Fund ενέταξε το Παυλοπέτρι στον κατάλογο με τους 50 πλέον  απειλούμενους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο για την περίοδο 2016-2018 (Watch 2016-2018). Κατά την περίοδο αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο το Pavlopetri Watch Day  όπως και αντίστοιχες εκδηλώσεις για τα άλλα πολιτιστικά μνημεία στον κατάλογο , με χορηγό το World Monuments Fund. Σκοπός  είναι η  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον χώρους αυτούς .
Καλούνται όλοι , κάτοικοι και επισκέπτες , να συμμετάσχουν στις υποβρύχιες ξεναγήσεις,, στον αγώνα δρόμου και να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις που θα γίνουν Σάββατο βράδυ και Κυριακή πρωΐ. Τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα.

Τον Απρίλιο του 2017 ο  Διεθνής Οργανισμός Προστασίας της Θάλασσας Mission Blue χαρακτήρισε την περιοχή του Όρμου των Βατίκων και του Μυρτώου Πελάγους ως Hope Spot ( Σημείο Ελπίδας) αναγνωρίζοντας την μοναδικότητα του συγκεκριμένου χώρου που συνδυάζει το  πλούσιο σε  βιοποικιλότητα θαλάσσιο περιβάλλον του Όρμου των Βατίκων  και τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου. Χελώνες caretta caretta γεννούν τα αυγά τους στις παραλίες και φώκιες , φάλαινες και δελφίνια ζούν στην περιοχή . 

Στον βυθό υπάρχει το αγγειόσπερμο Poseidonia Oceanica ο αποκαλούμενος ´πνεύμονας της θάλασσας’ που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο και τροφή σε εκατοντάδες είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών. Ο αρχαιολογικός χώρος του Παυλοπετρίου, η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα κινδυνεύουν από την ρύπανση που προκαλείται στον ¨Ορμο από τα μεγάλα δεξαμενόπλοια και εμπορικά πλοία που αγκυροβολούν εκεί. Οι εκτάσεις ποσειδωνίας καταστρέφονται   από τις τεράστιες άγκυρες  των  δεξαμενόπλοιων και των φορτηγων πλοίων.

Οι δύο διεθνείς οργανώσεις προστασίας της πολιστικής κληρονομιάς World Monuments Fund και ΑRCH International , οργανώσεις προστασίας των  θαλασσίων οικοσυστημάτων   όπως ο Οργανισμός Mission Blue, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η Medasset, η OCEANA αναγνωρίζουν ότι το Παυλοπέτρι και ο Όρμος κινδυνεύουν και αγωνίζονται για την προστασία και διατήρησή τους.

Το World Monuments Fund ( Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων ) και η ARCH International σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις για το  Pavlopetri Watch Day 2017 . Ελάτε να μάθετε για το Παυλοπέτρι και τον Όρμο των Βατίκων και να αποδείξετε έμπρακτα την στήριξή σας στην προσπάθεια διάσωσής τους.

Συμβολικός Αγώνας δρόμου για το Παυλοπέτρι

Ημερομηνία: Κυριακή 30 Ιουλίου στις 07.00 το πρωΐ

Σημείο εκκίνησης θα είναι η Ταβέρνα ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ στην Νεάπολη Λακωνίας. Η διαδρομή θα ακολουθήσει τον παραλιακό δρομο και θα περάσει από τις παραλίες του Νερατζιώνα, του Μαγγάνου , την Λίμνη Στρογγύλη , το Παυλοπέτρι και θα καταλήξει στο εστιατόριο Η ΠΟΥΝΤΑ .

Απόσταση:
α) Εκκίνηση Ταβέρνα ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ – Τερματισμός Παραλία Νερατζιώνα 4χλμ αγώνας βάδην/ δρόμου.

Β) Εκκίνηση Ταβέρνα ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ- Τερματισμός Εστιατόριο Η ΠΟΥΝΤΑ 9 χλμ αγώνας δρόμου.

Το PAVLOPETRI WATCH DAY γιορτάζει τον χαρακτηρισμό του Όρμου των Βατίκων και του Μυρτώου Πελάγους ως Hope Spot ( Σημείου Ελπίδας) από τον Διεθνή Οργανισμό Προστασίας των Θαλασσών Mission Blue . O Συμβολικός Αγώνας για το Παυλοπέτρι θα περάσει από την άκρη του Όρμου , κοντά από τις φωλιές της χελώνας caretta caretta , θα διασχίσει την περιοχή του δικτύου NATURA 2000 που περιλαμβάνει την Λίμνη Στρογγύλη και θα περάσει έξω από το Παυλοπέτρι. Ελάτε να στηρίξουμε ´εμπρακτα όλοι μαζί το Παυλοπέτρι και τον Όρμο των Βατίκων.

Εγγραφές

Η εγγραφή στον αγώνα δρόμου γίνεται με τους εξής τρόπους : δηλώνετε συμμετοχή στέλνωντας ονοματεπώνυμο, ηλικία και τηλέφωνο α) στην ηλεκτρονική διεύθυνση pavlopetrifunrun@gmail.com β) τηλεφωνικά, επικοινωνώντας με την εφημερίδα ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ στο τηλέφωνο 2734023092 και γ) την ημέρα του αγώνα στις 0630 το πρωΐ έξω από την ταβέρνα ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ που αποτελεί και το σημείο εκκίνησης.

ΧΟΡΗΓΟΙ : ARCH International, Mάγγανο Beach Bar, Eστιατόριο Η ΠΟΥΝΤΑ, Όμιλος Αντισφαίρισης Βατίκων. Με την υποστήριξη από τους :ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ, ΤΟΥΛΙΠΑ, Εφημερίδα ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ