Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Κάτοικοι της Μήλου εναντίον του δημάρχου για νερό, σκουπίδια και λύματα

Πρόστιμο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στον δήμο Μήλου για παράνομη απόρριψη λυμάτων.

 Παρόλο που το νησί της Μήλου διανύει ίσως την καλύτερη τουριστική χρονιά του, εντούτοις τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πλέον εμφανή και μάλιστα στη θέα των τουριστών. Η έλλειψη νερού, τα πολλά σκουπίδια στους δρόμους είναι από τα βασικά προβλήματα που «καίνε» το τουριστικό νησί. 

Για τους κατοίκους, όμως, υπάρχει ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο και καταγγέλλουν. Με μία έγγραφη διαμαρτυρία την Κυριακή 16 Ιουλίου προς τον δήμαρχο, κ Δαμουλάκη, με θέμα «Ύδρευση, αποχέτευση και απορρίμματα Δήμου Μήλου.

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία», την οποία υπογράφει η Λαϊκή Συνέλευση Κατοίκων Μήλου, αναφέρουν πως διαμαρτύρονται «για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στον δήμο μας εδώ και δύο χρόνια, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν δοθεί λύσεις στα παρακάτω θέματα: 

Ξεκινώντας από το θέμα της ύδρευσης. Είναι απαράδεκτο, αρκετοί οικισμοί του νησιού μας να μην έχουν νερό επί σειρά ημερών, ενώ κάποιοι άλλοι να έχουν εντελώς ακατάλληλο για χρήση νερό κι αυτό εκ περιτροπής. 

Επίσης , σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας που ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα, το νερό της δεξαμενής του Κάστρου είναι ακατάλληλο για πάσα χρήση (παραπέμπουμε στα πρακτικά συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου). 

Παράλληλα, όλο το νησί στερείται επάρκειας νερού γιατί ο δήμος δεν είχε προβλέψει την ποσότητα που θα χρειαζόταν, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, η οποία διαφαινόταν εδώ και καιρό από την διεθνή τάση. 

Στο θέμα της αποχέτευσης. είναι απαράδεκτο, το 2017 και μετά από 7 χρόνια παραμονής στο αξίωμα του σημερινού δημάρχου, να εξακολουθεί να υπάρχει θέμα σοβαρής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κινδύνων για την δημόσια υγεία λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων σε διάφορα σημεία του νησιού, από το δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο», σημειώνουν μεταξύ άλλων στην καταγγελτική τους επιστολή οι κάτοικοι.

Είναι πάντως ενδεικτικό πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προ ολίγων ημερών, επέβαλε πρόστιμο 42.000 ευρώ στον Δήμο Μήλου για παράνομη απόρριψη λυμάτων που υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Οι κάτοικοι δε, συνεχίζουν, τονίζοντας πως «δεν λειτουργεί η ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να έχει απαξιωθεί εντελώς από τους κατοίκους και, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση, δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων σε τακτά διαστήματα, ενώ όλα καταλήγουν σε ανεξέλεγκτη χωματερή. Στο νησί μας εξακολουθεί να λειτουργεί ένας από τους 16 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων για τους οποίους η χώρα μας πληρώνει σημαντικό πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα και λόγω της αδιαφορίας του δημάρχου, καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και κάθε αρμόδιο όργανο της πολιτείας να αναλάβουν τις προσωπικές και πολιτικές τους ευθύνες». 
------------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
------------------------------

Σχόλιο Σελίδας: 

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η αλόγιστη αύξηση του τουριστικού ρεύματος σε τοποθεσίες που δεν έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές (χωροταξικό, ύδρευση, αποχέτευση, συγκοινωνία, επικοινωνία, φιλοξενία και εστίαση), είναι το λιγώτερο επικίνδυνη αλλά συγχρόνως αποτελεί και δραματική δυσφήμηση όλης της εθνικής προσπάθειας για τουριστική προβολή της Χώρας.

Η απαρχαιωμένη μέθοδος της υδροδότησης με ακατάλληλες υδροφόρες και η ανυπαρξία σταθμών επεξεργασίας λυμάτων, παρόλες τις επί μακρόν ουσιαστικές βοήθειες από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, είναι τελείως αδικαιολόγητες. Τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια έπρεπε πια ΟΛΑ τα  νησιά μας να έχουν επαρκείς εγκαταστάσεις αφαλάτωσης που θα καθιστούσαν κάθε νησί ανεξάρτητο και εν επαρκεία κατανάλωσης του νερού ύδρευσης. Επίσης θα έπρεπε σε όλα τα νησιά να υπάρχει ικανός αριθμός σταθμών βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων, έτσι ώστε παρουσιάζεται πλέον εικόνα ενός απόλυτα σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και όχι μιας τριτοκοσμικής υποσαχάριας Χώρας.

Η ακόρεστη δίψα των παρελθόντων δημοτικών αρχών προκειμένου να κορέσουν την επιθυμία τους για το πόσο θα "τσεπώσουν" από τα διάφορα κατατμημένα μικροέργα και οι "κάτω από το τραπέζι" συμφωνίες έχουν πλέον το τίμημα τους και την εξαργύρωση τους στις ημέρες μας.

Κάποτε όλα αυτά πρέπει να τελείωσουν και η πολιτεία να σκύψει σοβαρά πάνω από την μόνη "βαριά βιομηχανία της Χώρας" τον τουρισμό.