Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ερώτηση για την ταμειακή κατάσταση και βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ

Ερώτηση στον Υπουργό ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης για την ταμειακή κατάσταση των ΕΛΤΑ κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για χρέος περίπου 20 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές που έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους να εμφανίζονται με καθυστερούμενες οφειλές και να κινδυνεύουν ακόμη και με διακοπή ρεύματος. 
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η μη απόδοση των εισπραχθέντων χρημάτων που δεν αποδίδονται στη ΔΕΗ γεννά ανησυχίες και για τους υπόλοιπους λογαριασμούς που εξοφλούνται μέσω ΕΛΤΑ, όπως λογαριασμοί νερού, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και ασφάλιστρα.
Στην ερώτησή του ο κ. Κατσαφάδος αναφέρεται και στην επιστολή που έστειλε πριν από λίγες μέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης προς τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, με την οποία ζητεί να καταβληθούν στην εταιρεία τα ποσά που έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί, αλλιώς θα προσφύγει νομικά.
Ο Βουλευτής ερωτά μεταξύ άλλων τον αρμόδιο Υπουργό για ποιους λόγους τα ΕΛΤΑ δεν έχουν αποδώσει τα οφειλόμενα χρήματα στη ΔΕΗ, αλλά και αν υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα καθυστερήσεων και με άλλες ΔΕΚΟ.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,

 Ερωτήματα για την ταμειακή κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ γεννά η επιστολή (τρίτη κατά σειρά) που έστειλε πριν από λίγες μέρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης προς τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, με την οποία ζητά να καταβληθούν στην εταιρεία τα ποσά από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί τα τελευταία χρόνια, αλλιώς θα προσφύγει νομικά.
Όπως αναφέρεται, τα ΕΛΤΑ φαίνεται να χρωστούν σήμερα, περίπου 20 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα, καταναλωτές, οι οποίοι έχουν πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς τους στα ΕΛΤΑ, να εμφανίζονται με καθυστερούμενες οφειλές και να χάνουν έτσι την έκπτωση 15% που δικαιούνται. Κατ’ επέκταση, η μη απόδοση των οφειλόμενων γεννά ανησυχίες και για τους υπόλοιπους λογαριασμούς που εξοφλούνται μέσω ΕΛΤΑ, όπως λογαριασμοί νερού, ασφάλιστρα, λογαριασμοί σταθερή και κινητής τηλεφωνίας.
Η επιστολή εγείρει γενικότερα ερωτήματα για την πλήρη διάλυση που επικρατεί στις ΔΕΚΟ. Μετά τη ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, τα ΕΛΤΑ, μια άλλοτε κερδοφόρα επιχείρηση, φαίνεται πως τα τελευταία 2,5 χρόνια, επιδεινώθηκε, ταμειακά, δραματικά, γεννώντας τελικά αμφιβολίες για τους ανθρώπους που έχουν επιλεγεί στις διοικήσεις και για τη διαχείριση που έχει γίνει γενικότερα από την Κυβέρνηση.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Επιβεβαιώνει ο Υπουργός τα στοιχεία που αναφέρονται στην εν λόγω οφειλή;
2.    Ποιο είναι οι λόγοι για τους οποίους τα ΕΛΤΑ δεν έχουν αποδώσει τα οφειλόμενα χρήματα στη ΔΕΗ;
3.    Υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα καθυστερήσεων των ΕΛΤΑ και με άλλες ΔΕΚΟ;
4.    Πώς πρόκειται να αποκατασταθεί η αδικία προς τους καταναλωτές που πλήρωσαν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, ωστόσο δεν έλαβαν ποτέ την έκπτωση 15% που δικαιούνται από τη ΔΕΗ; 
Πειραιάς 28 Ιουνίου 2017

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                                     
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων