Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Σημαντική συμφωνία της Δημοτικής Αρχής Κυθήρων για την υδροδότηση του νησιού

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε ο Δήμος Κυθήρων με τον Διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό "Global Water Partnership-Mediterranean" (GWP-Med) που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Coca - Cola στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Σύμφωνο (Memorandum of Understanding - MoU) υπεγράφη από το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη και τον Πρόεδρο του Οργανισμού GWP-Med Καθηγητή κ. Μιχαήλ Σκούλλο. 


Με το Σύμφωνο, ο Δήμος και το νησί των Κυθήρων ωφελούνται σε μια σειρά άμεσων παρεμβάσεων στον τομέα της ύδρευσης και της εξοικονόμησης πόσιμου ύδατος. Συγκεκριμένα:

- Θα εγκατασταθούν 3 καινούργιες μεταλλικές δεξαμενές αποθήκευσης πόσιμου ύδατος στις θέσεις "Μαραθέας" και "Κάλαμος" Κυθήρων καθώς και στη θέση "Μύλοι" Αντικυθήρων και θα συνδεθούν με το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης με δαπάνες του προγράμματος. Στόχος είναι η ενίσχυση με σημαντικές ποσότητες νερού περιοχών που είτε αντιμετωπίζουν διαρκή προβλήματα λόγω μικρής χωρητικότητας δεξαμενών (Κάλαμος, Αντικύθηρα), είτε υδροδοτούν ευρύτερες περιοχες (Μαραθέας). Η κάθε καινούργια δεξαμένη θα έχει χωρητικότητα 150 κυβικών. Αντίστοιχες δεξαμενές έχουν τοποθετηθεί σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

- Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις σε δασκάλους, καθηγητές και μαθητές, με στόχο την ευαισθητοποίηση στην ορθή χρήση των υδάτινων πόρων.

- Θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια επιμόρφωσης στο τεχνικό προσωπικό του Δήμου αλλά και στους ιδιώτες υδραυλικούς των Κυθήρων.

- Θα διανεμηθούν ειδικά ακροφύσια εξοικονόμησης νερού σε επιλεγμένους οικισμούς, προκειμένου να καταγραφεί το ποσοστό εξοικονόμησης νερού πριν και μετά την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Ο Δήμος θα αναλάβει την προετοιμασία των βάσεων για την εγκατάσταση των δεξαμενών, που στόχος είναι να έχουν τοποθετηθεί και συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το καλοκαίρι.

«Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία εναλλακτικής χρηματοδότησης απαραίτητων έργων ύδρευσης, που αποδεικνύει την εξωστρέφεια του Δήμου μας και τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλα ιδιωτικά χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ωφελήσει πολλά νησιά εδώ και αρκετά χρόνια», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Ο Οργανισμός Global Water Partnership έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει έργα και δράσεις συλλογής και εξοικονόμησης υδάτων σε 19 νησιά των Κυκλάδων: Σύρο, Νάξο, Τήνο, Ίο, Σαντορίνη, Ανάφη, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινο, Φολέγανδρο, Μήλο, Σίφνο, Σέριφο, Άνδρο, Κέα, Κύθνο, Πάρο, Αντίπαρο, Αμοργό.
----------------------------
Πηγή:  epoli.gr
----------------------------