Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Αντίδραση Δημάρχων στη χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση από τους ΚΑΠ

Την αντίθεσή του στη χρηματοδότηση τού Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, εκφράζει με επιστολή, που απέστειλε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, αιρετούς της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Βουλευτές, ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης. 

 
«...Με ποια λογική άλλωστε θα πρέπει να παρακρατώνται πόροι από τους (ήδη τραγικά μειωμένους) ΚΑΠ του Δήμου Κυθήρων για ένα ζήτημα που δεν τον αγγίζει ούτε καν έμμεσα; Με ποιόν τρόπο τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα επιβαρύνουν το περιβάλλον της Αττικής; Και για ποιο λόγο πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι ΚΑΠ του Δήμου μας, για ένα θέμα που ουδόλως μας αφορά;», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι, η ΚΕΔΕ, επί του ίδιου θέματος, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της, θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, κατά της σχετικής με τη χρηματοδότηση τού Πάρκου από τους ΚΑΠ, απόφασης τού Υπουργείου Εσωτερικών και να προσβάλλει την ΚΥΑ, με την οποία καθορίστηκε η κατανομή 580.000 € σε ισόποσες 10 δόσεις των 58.000 € στο εν λόγω ΝΠΙΔ, επικαλούμενη τόσο γιατί δε ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της (Άρθρο 259, Παρ. 4, Ν. 3852 / 2010), όσο και τη μείωση των ΚΑΠ των Δήμων κατά 60% τα τελευταία χρόνια.

Ολόκληρη η επιστολή

Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών
κ. Πάνο Σκουρλέτη
2. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Γεώργιο Σταθάκη

Κοιν.: 1. κ.κ. Δημάρχους Π.Ε. Νήσων Αττικής
2. κ.κ. Βουλευτές Ά Πειραιά και Νήσων
3. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Αττικής

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Στο ΦΕΚ με αριθμό 767/Β/10-03-2017 και στην Υ.Α. με αριθμό 5711 καθορίζεται η μηνιαία πρόσοδος του «Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας ΄Αντώνης Τρίτσης΄», που θα βαρύνει αναλογικά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής «ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημιάς στο περιβάλλον της Αττικής, που προκαλείται από την αστική λειτουργία και τη δραστηριότητα των Δήμων».

Είναι πασιφανές ότι από την συγκεκριμένη Υ.Α. πρέπει να εξαιρεθούν οι νησιωτικοί Δήμοι της Αττικής που ούτε αστικοί είναι, ούτε προκαλούν την παραμικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον της χερσαίας Αττικής. Με ποια λογική άλλωστε θα πρέπει να παρακρατώνται πόροι από τους (ήδη τραγικά μειωμένους) ΚΑΠ του Δήμου Κυθήρων για ένα ζήτημα που δεν τον αγγίζει ούτε καν έμμεσα; Με ποιόν τρόπο τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα επιβαρύνουν το περιβάλλον της Αττικής; Και για ποιο λόγο πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι ΚΑΠ του Δήμου μας, για ένα θέμα που ουδόλως μας αφορά;

Παρακαλώ για άμεσες ενέργειές σας.

Με Τιμή,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ
-----------------------------
Πηγή:  epoli.gr
-----------------------------