Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Οι δασικοί χάρτες πάνε 5 χρόνια πίσω την βόσκηση στις δασικές εκτάσεις που κάηκαν το 2007 στη Λακωνία

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Λακωνία το 2007 είχαν κάψει εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης σε Πάρνωνα, Ταΰγετο και άλλες περιοχές. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα να κηρυχθούν οι καμένες περιοχές προστατευόμενες και να απαγορευτεί μεταξύ άλλων, με δασική διάταξη που εκδόθηκε στις 9/11/2007, η βόσκηση στις δημόσιες δασικές εκτάσεις για 10 χρόνια και στα δημόσια δάση για 15 χρόνια.


Έτσι αρκετοί κτηνοτρόφοι από αυτές τις περιοχές μας ρωτούν πότε λήγει η δεκαετής απαγόρευση, προκειμένου να κατευθύνουν σε αυτές τις περιοχές τα ζωντανά τους για να βοσκίσουν.

Θεωρητικά η απαγόρευση θα λήξει στις 9 Νοεμβρίου του 2017, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο όπως φαίνεται θα παρατείνει για 5 ακόμα χρόνια, αυτή την απαγόρευση.

Το πρόβλημα ουσιαστικά είναι η οριοθέτηση των δασικών χαρτών, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει αυτή τη στιγμή και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει.

Όπως μας πληροφορεί ο Δασάρχης Λακωνίας Γεώργιος Ζάκκας, επειδή δεν έχει συσταθεί η Επιτροπή του Δασολογίου για να προσδιορίσει ποια είναι τα δάση και ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις στη χώρα μας, η Υπηρεσία του Δασαρχείου της Σπάρτης προσανατολίζεται να κάνει μια τροποποίηση της δασικής αστυνομικής διάταξης, ώστε η απαγόρευση της βόσκησης στις δασικές εκτάσεις να λήξει παράλληλα με την απαγόρευση στα δημόσια δάση, δηλαδή στις 9 Νοεμβρίου του 2022.
-----------------------------
Πηγή: apela.gr 
-----------------------------