Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 50% ΕΩΣ ΚΑΙ 67%

Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ασφαλιστική κάλυψη ατόμων με αναπηρία 50% ως και 67% που είναι ανίκανοι για βιοπορισμό, κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Στην ερώτηση, ο Βουλευτής αναφέρει ότι τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 50% και μέχρι 67%, των οποίων η ανικανότητά τους εμφανίστηκε μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι άνεργα, παραμένουν ανασφάλιστα.


Ο κ. Κατσαφάδος τονίζει πως τα άτομα αυτά, έχουν αυξημένες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, ενώ εισέρχονται, πολλοί από αυτούς, σε τακτική βάση, στα νοσοκομεία για θεραπεία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σε υπέρμετρο βαθμό οι οικογένειές τους, επιτείνοντας την ταλαιπωρία τους.

Παράλληλα, ο κ. Κατσαφάδος τονίζει ότι ο νόμος τους καλύπτει εν μέρει παρέχοντάς τους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη μόνο σε δημόσια νοσοκομεία και όχι σε όλες τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ όπως όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, ενώ δεν τους επιτρέπει να ασφαλιστούν στον ασφαλιστικό φορέα του ενός εκ των δυο γονέων τους, ως προστατευόμενα μέλη και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ασφαλιστική τους κάλυψη και φροντίδα, μετά τον θάνατο των γονιών τους.  

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι πολίτες με αναπηρία έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος,  το οποίο μεριμνά για την υγεία και την περίθαλψή τους. Στο πνεύμα αυτό, ο νόμος 2643/1998 προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεων για την μέριμνα και την απασχόληση τω προσώπων ειδικών κατηγοριών. Μέσα στις ειδικές αυτές κατηγορίες υπάγονται και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.

Ωστόσο, παρά τις ευνοϊκές διατάξεις δεν έχει ληφθεί κάποια μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 50% και μέχρι 67%, τα οποία είναι άνεργα και έχοντας ξεπεράσει το 18ο έτος ηλικίας τους, παραμένουν ανασφάλιστα. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα, τα οποία κρίνονται ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους εμφανίστηκε πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. 

Για τους υπόλοιπους, των οποίων η αναπηρία εμφανίστηκε μετά το 18ο έτος ηλικίας, ο νόμος δεν τους καλύπτει, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανασφάλιστοι. Είναι γεγονός, πως τα άτομα αυτά, έχουν αυξημένες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, ενώ εισέρχονται, πολλοί από αυτούς, σε τακτική βάση, στα νοσοκομεία για θεραπεία. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται σε υπέρμετρο βαθμό οι οικογένειές τους, επιτείνοντας την ταλαιπωρία τους. 

Ο δε νόμος περί ανασφαλίστων τους καλύπτει εν μέρει, καθώς τους παρέχει ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά μόνο σε δημόσια νοσοκομεία και όχι σε όλες τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, όπως όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι. Επιπλέον, η νομοθεσία, όπως είναι μέχρι σήμερα, δεν τους επιτρέπει να ασφαλιστούν στον ασφαλιστικό φορέα ενός από τους δυο γονείς τους, ως προστατευόμενα μέλη, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ασφαλιστική τους κάλυψη και φροντίδα, μετά τον θάνατο των γονιών τους.  

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Με ποιον τρόπο η πολιτεία καλύπτει ασφαλιστικά τα άνεργα άτομα με αναπηρία 50% και ως 67%, τα οποία είναι ανίκανα για βιοπορισμό ή η αναπηρία τους εμφανίστηκε μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους;

2.Προτίθεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα άτομα αυτά, εφόσον δεν είναι ασφαλισμένα, να δύνανται να ασφαλίζονται στον ασφαλιστικό φορέα ενός εκ των δυο γονιών του και η ασφαλιστική τους κάλυψη να συνεχίζεται και μετά θάνατον του τελευταίου;
Πειραιάς 28 Μαρτίου 2017

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                                                    
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων