Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ηλεκτρονική ενημέρωση για το πότε θα χειρουργούνται ασθενείς

Ηλεκτρονικά και μέσω ενός κωδικού, οι ασθενείς θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληροφορηθούν πότε θα χειρουργηθούν.
Το νέο σύστημα ξεκινάει στις 23 Μαρτίου, σε Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ και είναι ένας νέος τρόπος κατάρτισης της λίστας χειρουργείου, όπου ο ασθενής, με την ανάρτηση της λίστας στο διαδίκτυο, θα έχει την δυνατότητα ενημέρωσης για την αναμονή του χειρουργείου, τόσο ανά τμήμα, όσο και ανά νοσοκομείο.


Υπεύθυνος παρακολούθησης  αυτής της λίστας, θα είναι ο εκάστοτε διοικητής του νοσοκομείου ενώ την ευθύνη τήρησης της λίστας, θα έχει η Επιτροπή Χειρουργείων.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Ιωάννης Τασσόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του:
Άμεσα ξεκινά ο νέος τρόπος κατάρτισης της λίστας χειρουργείου. Ήδη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συγκρότησης επιτροπών καθώς και των νέων επιτροπών χειρουργείων στα δύο νοσοκομεία.
Αυτή η λίστα χειρουργείου είναι λογοδοσία απέναντι στον ασθενή, διασφαλίζοντας παράλληλα το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος.Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν και οι άλλοι λόγοι που συντρέχουν π.χ. για αναβολές χειρουργείων,
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, υποστηρίζουν ότι δεν δίνεται λύση στη μεγάλη αναμονή ασθενών, οι οποίοι περιμένουν να χειρουργηθούν, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση φτάνει τους 5 μήνες.
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Θεοδοσάκης, σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ:
Για να λειτουργήσει και να αποδώσει το νέο μέτρο για τις λίστες χειρουργείου απαιτούνται πολιτική βούληση, οργάνωση και συντονισμός των υπηρεσιών.Φυσικά αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να έχουμε τη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Χρειάζεται ενίσχυση των χειρουργείων, του αναισθησιολογικού τμήματος και των μονάδων εντατικής θεραπείας.
Ο κακός συντονισμός και η λανθασμένη εφαρμογή της λίστας μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
-----------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 
-----------------------------------------------