Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Το καθημερινό μπάνιο... βλάπτει

Πολλοί από εμάς ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα ντους, είτε γιατί μας βοηθά να ξυπνήσουμε, είτε γιατί θέλουμε να νιώθουμε φρέσκιοι όλη μέρα. Σύμφωνα με νέα μελέτη ωστόσο, το να αρχίσουμε να το παραλείπουμε δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, καθώς υποστηρίζει ότι μπορεί να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η μελέτη του Κέντρου Γενετικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Γιούτα έδειξε ότι τα πολύ συχνά ντους καταστέφουν το ανθρώπινο μικροβίωμα, μία συλλογή από μικρόβια, βακτήρια και ιούς που ζουν πάνω και μέσα στο σώμα μας. Η διαταραχή αυτού του “μικροβιακού οικοσυστήματος του ορανισμού”, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη διαδικασία της πέψης, ακόμη και την καρδιά.

Τα μέλη μιας απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον έξω κόσμο το 2009 φέρουν το πλουσιότερο μικροβίωμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ανθρώπους.

Το περίεργο όμως είναι ότι τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και το έντερό τους είναι ανθεκτικά τόσο στα φυσικά όσο και στα συνθετικά αντιβιοτικά.

Η εξέταση του μικροβιώματος των Γιανομάμι επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μειώνει την ποικιλία των μικροβίων που ζουν μέσα και πάνω μας.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι η μειωμένη αυτή ποικιλότητα σχετίζεται με σύγχρονες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
-------------------------------
Πηγή: stogiatro.gr
-------------------------------