Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Οργισμένοι και αγανακτισμένοι οι ελαιοκαλλιεργητές για τη ζημιά από το δάκο - Ζητούν αποζημιώσεις

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων
Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ)

Είναι μεγάλη η οργή και η αγανάκτηση όλων των ελαιοκαλλιεργητών για την τεράστια ζημιά που υπέστη η φετινή παραγωγή από το δάκο.

Σε μια χρονιά που είχαμε αυξήσεις στις εισφορές ΕΛΓΑ-ΟΓΑ, αύξηση στο ΦΠΑ, ήρθε και προστέθηκε ταφόπλακα στο μικρομεσαίο αγρότη, η μεγάλη καταστροφή από το δάκο
.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα σημερινά αποτελέσματα. Η μετάθεση της δακοκτονίας στην Περιφέρεια χωρίς τους απαραιτήτους πόρους, ο περιορισμός του αριθμού ψεκασμών και ο μη έγκαιρος ψεκασμός, είχαν ως συνέπεια την ανεπιτυχή καταπολέμηση του δάκου.

Φέτος παρατηρήθηκε απροθυμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα και από εργολάβους αλλά και από μικρομεσαίους αγρότες ιδιοκτήτες τρακτέρ, λόγω της αυξημένης φορολογίας (βιβλίο παροχής υπηρεσιών). Σε πολλές περιοχές οι διαγωνισμοί ανάθεσης της δακοκτονίας ήταν άγονοι, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μένουν τελείως αψέκαστες.

Οι αγρότες έχουν χρέος να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν δυναμικά την επιβίωση τους, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες κράτους-περιφέρειας, αλλά και των πολιτικών που εξυπηρετούν (ΚΑΠ-ΕΕ).

Ζητάμε τώρα:
• Την άμεση καταγραφή της ζημιάς και αποζημίωση στο 100% με πραγματικές τιμές προϊόντος
• Να μην πληρωθεί από τους αγρότες η ανεπιτυχής και ελλιπής δακοκτονία
• Να δεσμευτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα δακοκτονίας.


Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ)