Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τι προκρίνει το ΥΠΕΣ για τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ταχύτατη υλοποίηση της ενδιάμεσης λύσης για το πρόβλημα με τα απορρίμματα στη Ζάκυνθο, που προβλέπει την τοποθέτηση και λειτουργία κινητής Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και δεματοποίησης των υπολειμμάτων, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.



Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο για το πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί, επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη εξέτασης άμεσων εναλλακτικών και για την αποσυμφόρηση της πόλης της Ζακύνθου από τα απορρίμματα.

Στο πλαίσιο αυτό θα δρομολογηθεί, άμεσα, συνάντηση σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Δημοτικής Αρχής Ζακύνθου, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες από την κάθε πλευρά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη προσπάθεια θα τελεί υπό την παρακολούθηση και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να εφαρμοστεί τάχιστα η προκρινόμενη ενδιάμεση λύση προς την κατεύθυνση της τελικής και ολοκληρωμένης λύσης με τη λειτουργία ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Στη σύσκεψη επίσης έγινε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα ενέργειες των εμπλεκομένων Αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ επισημάνθηκε ότι από την πλευρά του υπουργείου δρομολογήθηκε η οριστική λύση μέσω του ΠΕΣΔΑ, στη βάση του Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι προσπάθειες αυτές αναπτύχθηκαν πάνω στο «ασταθές έδαφος» της ελάχιστης συμμόρφωσης και των μεγάλων καθυστερήσεων επί πολλά χρόνια, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνει το ΥΠΕΣ.
--------------------------
Πηγή:  ΑΜΠΕ
--------------------------